Spaanse vastgoedmarkt nog steeds onder druk

Het aantal nieuwe hypotheken in Spanje is in 2010 met 11,7% gedaald, volgens cijfers die woensdag zijn gepubliceerd, wat erop wijst dat de Spaanse vastgoedmarkt zijn bodem nog niet heeft bereikt.

In totaal werden er vorig jaar in Spanje 956.127 hypotheken afgesloten, meldt het Spaanse statistiekbureau INE.

In 2009 daalde het aantal hypotheken al met 21,9%.

De huizenverkoop in Spanje vertoonde in 2010 een licht herstel met 6,8% meer verkochte woningen, na een daling van 25% in 2009, blijkt uit de INE-cijfers. De huizenprijzen daalden echter verder, als gevolg van de massale leegstand.

Maandag maakte de Spaanse centrale bank bekend dat regionale Spaanse spaarbanken of 'cajas' voor EUR217 miljard aan leningen hebben uitstaan bij bouwbedrijven en vastgoedondernemingen, waarvan EUR100 miljard "potentieel problematisch" is. De cajas hebben inmiddels voorzieningen getroffen voor 38% van die problematische leningen.

De huizenprijzen in Spanje zijn volgens de centrale bank sinds 2007 gemiddeld met 17% gedaald. Veel analisten verwachten een verdere daling, gezien de omvang van de economische malaise.

De vastgoedbubbel vormt het hart van de economische problemen in het land, dat hard werd geraakt door de kredietcrisis en de werkloosheid inmiddels heeft zien oplopen tot 20%.

De Spaanse vastgoedbubbel, aangewakkerd door een lage rente en een sterke immigratie, bereikte in 2006 zijn hoogtepunt. In dat jaar werden meer dan 700.000 huizen in aanbouw genomen in Spanje, wat meer was dan in Duitsland, Frankrijk en Italie samen.

Reacties