Jubilerend BREEAM-NL heeft al ruim duizend gebouwen gecertificeerd

Het duurzaamheidsinstrument BREEAM-NL bestaat dit jaar tien jaar. Sinds de oprichting zijn met het duurzaamheidsinstrument al miljoenen vierkante meters aan vastgoed, gebied en sloopprojecten gecertificeerd.

Op 8 september 2009 startte de eerste Nederlandse versie van BREEAM-NL Nieuwbouw. In de jaren die volgden zijn daar BREEAM-NL In Use, BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling en BREEAM-NL Sloop en Demontage aan toegevoegd.

400 certificaten per jaar
De impact van BREEAM-NL is vooral in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Inmiddels zijn er meer dan duizend gebouwen gecertificeerd en alleen al in 2018 werden er 400 certificaten overhandigd. De verwachting is dat met name door de portfolio-aanpak het aantal gecertificeerde projecten enorm zal toenemen.

En dat is hard nodig volgens Edwin van Noort, manager certificering. “Als we aan de Parijse klimaatdoelenstellingen willen voldoen, moeten we in totaal 600 miljoen vierkante meter verduurzamen, waarbij woningen nog niet zijn meegerekend.”

Omarming door de markt
Iconische projecten werden in de afgelopen jaren met BREEAM-NL gecertificeerd. Zo behaalde The Edge - een ontwikkeling van OVG en gehuurd door Deloitte - op de Zuidas (foto) in 2014 voor het oplevercertificaat een score van 98,36% (versie 2010), een prestatie die wereldwijd aandacht kreeg.

Twee jaar later wist Geelen Counterflow een score van 99,94% (versie 2011) te behalen, waardoor het op dit moment nog altijd het hoogst scorende kantoorgebouw ter wereld is. Havenbedrijf Moerdijk nam onlangs een indrukwekkende 2635 hectare onder de loep met BREEAM-NL Gebied en Altera Vastgoed liet in 2018 maar liefst 90 retailobjecten met BREEAM-NL In-Use certificeren.

Nieuwe thema’s
De komende jaren zal er door DGBC worden gekeken naar de integratie van de thema’s Paris Proof, Klimaatadaptatie, Gezondheid en Circulariteit. Het afgelopen jaar is rondom het thema Circulariteit een eerste stap gezet met het uitbrengen van het rapport: A Framework for Circular Buildings, Indicators for a possible inclusion in BREEAM. Van Noort daarover: “Dergelijke onderzoeken willen we in de komende jaren ook op de drie andere thema’s loslaten, uiteraard in samenwerking met de markt.”

Morgen 3e Nationaal BREEAM Congres
Die vier thema’s vormen ook de fundering van het programma van het derde Nationaal BREEAM Congres. De editie van 2019 vindt morgen plaats in het Atlasgebouw van de Technische Universiteit in Eindhoven. Daarnaast wordt er vanwege de tiende verjaardag van BREEAM-NL een extra dik jubileummagazine uitgebracht, waarin er nog verder op die thema’s wordt ingezoomd.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021