RED en Being ontwikkelen iconische BunkerToren van 100 meter met SPF

De bouw van de transformatie van de monumentale Bunker ten noorden van station Eindhoven gaat definitief van start. Onder de naam BunkerToren wordt het voormalig studentencentrum van de Technische Universiteit Eindhoven gerenoveerd en uitgebreid in de vorm van een 100 meter hoge woontoren met 212 woningen.

Op vrijdag 5 april tekenden RED Company, Being Development, Van Wijnen en SPF Beheer namens de pensioenfondsen SPF en SPOV een overeenkomst voor de realisatie van de nieuwe woontoren. SPF zal hierbij 127 voor de huur bestemde woningen in belegging nemen.

Eind 2015 wonnen ontwikkelaars RED Company en Being Development, samen met architectenbureau Powerhouse Company, de ontwikkelprijsvraag voor de Bunker aan de Kennedylaan in Eindhoven. In het gewonnen plan wordt het markante, brutalistische en monumentale gebouw, ontworpen door befaamd architect Huig Maaskant uit de late wederopbouwperiode, herontwikkeld tot een 100 meter hoge woontoren met 212 appartementen.

Diverse architectonische elementen van het huidige gebouw hebben Powerhouse Company geïnspireerd in het ontwerp, waarmee een onlosmakelijk geheel wordt gecreëerd en het ontwerp van Maaskant met respect wordt behandeld. Vanaf april 2019 starten de voorbereidende sloopwerkzaamheden. De oplevering is gepland in Q1 2022.

Facts
Locatie: Eindhoven
Omvang project: 35.000 m2
Omvang stadspark: 15.000 m2
Typ: Woningen / Grandcafé / Kantoor
Status: Bouw
Oplevering: Q1 2022

Betrokken partijen
Ontwikkelaars: RED Company | Being Development
Architect: Powerhouse Company
Landschapsontwerp: Delva Landscape Architecture / Urbanism
Bouwer: Van Wijnen
Financier: Borghese Real Estate
Juridisch adviseurs: DLA Piper
Notaris: TaylorWessing

Niels Jansen, Founding Partner RED Company: “Eindhoven groeit. De transformatie van de Bunker biedt een unieke kans om de nodige woningen te realiseren, op een prachtige plek met een bijzondere geschiedenis. Met dit hoogwaardig mixed-used project hopen we aan een grote behoefte te voldoen zonder daarmee het verleden en de identiteit van de stad uit het oog te verliezen.”

Veel voorzieningen
Het pand van het voormalige studentencentrum wordt getransformeerd en uitgebreid met een woontoren met 85 koopappartementen en 127 huurappartementen. De woningen variëren in oppervlakte van 55 tot 310m2.

Daarnaast bevat het gebouw een plint met een grand café van 980 m2 en 3.000 m2 kantoren plus een ondergrondse parkeergarage. Rond de woontoren komt een park dat aansluit op de groene TU/e-Campus. De verkoop van de resterende 85 koopwoningen startte in het najaar van 2018.

Bas van Dam, medeoprichter Being Development: “De komst van de Bunkertoren, op steenworp afstand van de binnenstad, sluit goed aan bij de vraag naar woningen in Eindhoven. Door de begane grond te activeren met een mix van functies, wordt dit méér dan alleen een woontoren; het wordt een hybride gebouw voor wonen, werken en ontspannen. Deze mix bevordert contact en interactie, en daarmee levendigheid: het creëert een uitnodigende woonomgeving voor comfortabel en hoogwaardig wonen.”

Maarten Boef, manager Acquisitie SPF Beheer: “De Bunker is een plek met historie in Eindhoven die iedereen wel kent. De BunkerToren wordt een nieuw icoon in de stad; een plek waar gewoond, geleefd en gewerkt gaat worden. BunkerToren ademt grootstedelijk wonen op loopafstand van de binnenstad en openbaar vervoer. Het project geeft invulling aan het hoogbouwklimaat in Eindhoven. Het hoogwaardige materiaalgebruik, het bijzondere ontwerp mét oog voor het ontwerp van Maaskant en het landschapspark is een unieke toevoeging in de Eindhovense woningmarkt.”


Verkoper is TUE
Ontwikkelaars RED Company & Being Development hebben het terrein verworven van de Technische Universiteit Eindhoven en leiden de ontwikkeling van de BunkerToren. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Powerhouse Company. Delva Landscape Architecture & Urbanism is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp.

De bouwer is Van Wijnen. Borghese Real Estate is betrokken als financier. RED Company en Being Development zijn bij de verkoop van de huurwoningen juridisch bijgestaan door DLA Piper. TaylorWessing trad op als notaris.
 

Reacties

Lees onze special over Special Vastgoedfinanciering