Hoge Raad steunt winkelvastgoedeigenaar: doorstarter kan worden geweigerd

Een opvallende uitspraak van de Hoge Raad (HR) is van grote steun voor winkelvastgoedeigenaren die te maken hebben met failliete retailers. De HR heeft bepaald dat vastgoedeigenaren de doorstarter kan weigeren.

De uitspraak van de HR speelt een rol in de recente faillissementen van winkelketens als CoolCat, Intertoys en Op=Op zeggen curatoren tegen BNR nieuwsradio.

Openhouden
“De uitspraak van de Hoge Raad is eigenlijk funest voor het slagen van een doorstart omdat je daar tijd voor nodig hebt. Als curator moet je de winkel openhouden. Sluit je een of twee dagen, dan verleg je de klantstroom”, zo klaagt een curator op BNR.

Een curator kan volgens de zender niet meer zonder toestemming van de verhuurder de winkelruimte doorschuiven naar een derde partij. Nu gebeurt dat in veel gevallen wel om de winkel zo lang mogelijk open te houden en de mogelijkheden voor een doorstart te vergroten. Volgens curatoren die BNR heeft gesproken speelt de uitspraak ook in deze zaken een rol. Zeker bij ketens die honderden panden hebben, en dus ook veel verschillende verhuurders.

Bezoektip voor 14 mei: 'Retailer failliet: wat zijn de gevolgen voor de vastgoedeigenaar?'

Reacties