Vestigingsklimaat bedrijven onder druk door hoge OZB-tarieven

Eind februari ontving negentig procent van Nederland de nieuwe aanslag Onroerendezaakbelasting (OZB). De tarieven voor bedrijven lopen sterk uiteen, en gek genoeg hanteren veel krimpgemeenten de hoogste tarieven, zo blijkt uit onderzoek van Previcus Vastgoed.

Nu de Brexit in volle gang is vechten Europese landen om de hoofdkantoren van grote multinationals. Met het mogelijk verlagen van de dividendbelasting probeerde minister-president Rutte met zijn kabinet meer bedrijven over te halen om zich in Nederland te vestigen. Maar als bedrijven zich willen vestigen in Nederland, waar moeten zij dan naartoe?

Voorkeur
In eerste instantie zal de voorkeur van veel bedrijven uitgaan naar onze hoofdstad Amsterdam. Het valt echter maar te bezien of dit een goed idee is, nu Amsterdam overvol is en de huizen er niet meer te betalen zijn. Nederland biedt echter veel goede alternatieven. Voor veel gemeenten biedt de komst van een multinational namelijk de kans op economische groei. Vooral in de krimpgebieden zou het erg goed zijn om grote bedrijven met open armen te ontvangen.

Gek genoeg is het gelet op de hoge OZB-tarieven vaak fiscaal niet aantrekkelijk om een locatie buiten de hoofdstad te zoeken, zelfs niet in de andere grote steden. Amsterdam hanteert namelijk een tarief van afgerond 0,28%, terwijl Den Haag (0,43%), Utrecht (0,57%) en Rotterdam (0,6%) significant duurder zijn.

Zakelijk Nederland melkkoe van gemeenten
Waar het kabinet inzag dat het bedrijven naar Nederland kan halen door fiscale voordelen te bieden, zijn het juist de krimpgemeenten die deze bedrijven confronteren met torenhoge OZB-tarieven. Uit onderzoek dat is uitgevoerd door Previcus Vastgoed is gebleken dat Sittard-Geleen voor bedrijven verreweg de duurste gemeente is, terwijl de regio de zakelijke werkgelegenheid juist goed kan gebruiken.

Wanneer een bedrijf zich in Sittard-Geleen zou willen vestigen, dan betaalt men bijna vier keer zoveel OZB als een vestiging in Amsterdam. Ten opzichte van de goedkoopste gemeente betalen bedrijven in Sittard-Geleen maar liefst 8,5 keer zoveel.

Gemeenten zijn in beginsel vrij om de tarieven te bepalen. De OZB wordt vaak gezien als melkkoe, met name de tarieven voor bedrijven zijn de laatste vijftien jaar fors gestegen. Hiermee geven dergelijke gemeenten een slecht signaal af richting grote bedrijven die overwegen zich daar te vestigen.

Duurste gemeenten voor bedrijven
Gemiddeld ligt het OZB-tarief in 2019 rond 0,44 procent. Echter gaan sommige gemeenten alle grenzen van redelijkheid te boven.

1. Sittard-Geleen

1,0396%

2. Leiden

0,9831%

3. Nijmegen

0,9162%

4. Delfzijl

0,9053%

5. Beuningen

0,8964%


De gemeente Amsterdam heeft voor 2019 het OZB-tarief voor bedrijven bepaald op 0,27626 procent. De volgende gemeenten hanteren dit jaar de laagste OZB-tarieven.

1. Texel

0,1218%

2. Ooststellingwerf (Fr)

0,1462%

3. Westvoorne

0,1799%

4. Wierden

0,2113%

5. Lochem

0,214%

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021