Bank of England hint op geleidelijke renteverhogingen

De Bank of England heeft de markten woensdag een sterk signaal gezonden dat de rente niet zo snel zal worden verhoogd als wordt verwacht.

In het inflatierapport, dat vier keer per jaar wordt gepubliceerd, verhoogde de Britse centrale bank de inflatieverwachtingen maar zei ook dat de economische groei trager zal zijn door oplopende grondstofprijzen en bezuinigingen van de overheid.

De BoE erkende in de publicatie dat het nodig is de rente te verhogen om de inflatie te beteugelen. De inflatie zal op korte termijn oplopen tot 4% a 5% en het komende jaar ruim boven de gewenste 2% blijven, betoogt de bank.

De bezuinigingen van de overheid en druk op de koopkracht van huishoudens zullen vermoedelijk echter werken als een rem, vervolgt de BoE.

De centrale bank voorspelt dat de inflatie eind 2012 zal teruglopen tot onder het streefniveau van 2%. Als de rente ongewijzigd blijft zal de inflatie over twee jaar hier licht boven blijven, blijkt verder uit het rapport.

Al met al suggereert de bank dat de rente zal worden verhoogd, maar niet zo scherp als marktpartijen momenteel verwachten. Het Britse rentetarief staat inmiddels bijna 2 jaar op het historisch lage niveau van 0,5%.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022