Inzendtermijn NRP Gulden Feniks 2019 geopend

Deze week ging de negende editie van de nationale prijs NRP Gulden Feniks 2019 van start. Met deze jaarlijkse prijs brengt NRP excellente renovatie- en transformatie projecten voor het voetlicht om de brede vakwereld inspiratie te bieden. De prijs heeft dan ook als motto ‘een prijs om van te leren’.

Dit jaar is de prijs vernieuwd. U kunt een inzending doen met projecten waarbij sprake is van renovatie of transformatie op verschillende schaalniveaus: voor een gebouw, een complex van gebouwen of een gebiedsontwikkeling. Hiernaast kan een wildcard als extra prijs worden uitgereikt. Ook kan iedereen een project voordragen voor de NRP Gulden Feniks 2019.

Inspirerend, innovatief en duurzaam
Voor de NRP Gulden Feniks zoekt NRP naar projecten die inspirerend, uniek, innovatief en duurzaam zijn. Wie zijn de koplopers op het gebied van duurzaamheid en wie realiseert en genereert met zijn of haar project zowel maatschappelijke als economisch toegevoegde waarde?

Projecten die in aanmerking komen voor de NRP Gulden Feniks 2019 kunnen betrekking hebben op de schaal van een gebouw (S), een complex van gebouwen (M) of een heel gebied (L). Een wildcard kan als extra prijs worden uitgereikt voor bijzondere projecten die met een lage investering een grote impact hebben of anderszins uitzonderlijk van aard zijn, en daarmee een voorbeeldfunctie vervullen. Projecten in deze categorie lopen dwars door de categorieën S, M en L en zij kunnen ook een tijdelijk karakter hebben.

Deelnemen en voordragen
Wie wil meedingen naar de prijs kan hiervoor een inzending doen. De procedure en de voorwaarden zijn beschreven in het reglement, dat te vinden is op de website van de NRP Gulden Feniks. De inzendtermijn sluit op 1 maart 2019.

Ook is het mogelijk om een project voor te dragen. Hierover vindt u tevens alle informatie op de website van de NRP Gulden Feniks. Voordrachten kunnen worden gedaan tot en met 11 februari 2019. De betrokkenen bij de voorgedragen projecten worden uitgenodigd om een inzending te doen.

Beoordeling
Uit alle ingediende projecten selecteert een vakkundige jury maximaal tien projecten aan de hand van een aantal criteria. Zij bekijkt daarbij onder meer of uw project een aanmerkelijke bijdrage levert aan de verduurzaming en het bevorderen van het duurzaam gebruik van de bestaande gebouwde omgeving. En welke innovatieve oplossingen er zijn gebruikt?

De jury bezoekt de tien genomineerde projecten op 4 april en 10 april 2019 en voert dan ook gesprekken met de inzenders. Tenslotte wijst de jury maximaal vier winnaars aan: een in elke categorie en een wildcard. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Renovatie- en Transformatiedag van NRP die plaatsvindt op 25 juni 2019. De prijs bestaat uit een beeldje en een plaquette voor elk van de winnende projecten.

Jury
De jury die de inzendingen beoordeelt bestaat uit Geurt van Randeraat (voorzitter van de jury; directeur SITE urban development), Harry Abels (directeur IAA-architecten), Esther Agricola (directeur Ruimte en Duurzaamheid, gemeente Amsterdam), Thijs Asselbergs (directeur Thijs Asselbergs Architectuurcentrale en hoogleraar TU Delft), Jack Hock (programmamanager Strijp-S, Stichting Trudo), Marlon Huysmans (directeur MH Projects), Jaap van Rhijn (programmadirecteur Cordaan) en Jaap Wiedenhoff (partner bij ingenieursbureau ABT). Secretaris van de jury is Cilly Jansen m.m.v. Margot de Jager (Architectuur Lokaal).

Foto betreft het Musis Sacrum in Arnhem, een van de winnaars van dit jaar.
 Reacties


Laatste nieuws