Amerikaanse jobmarkt zet 2011 sterk in

De Amerikaanse jobmarkt lijkt het jaar sterk te hebben ingezet. Dat leert de maandelijkse rondvraag van de loonstrookjesverwerker ADP, die als het 'officieuze Amerikaanse banenrapport' te boek staat.

Er kwamen in januari volgens ADP 187.000 banen bij in de privé-sector. Dat is meer dan de 140.000 waar economen volgens Bloomberg gemiddeld op rekenden.

Het ADP-rapport gaat traditioneel twee dagen vooraf aan het officiële banenrapport. Het ADP-rapport is een joint venture van de loonadministratiespecialist Automatic Data Processing en het onderzoeksbureau Macroeconomic Advisors. ADP claimt met zijn toegang tot de loondata van 14 miljoen Amerikanen een accuratere prognose van het banenrapport te kunnen geven dan het legertje Wall Street-economen. Toch sloeg ADP alvast vorige maand de bal serieus mis.

Toch geven economen het ADP-rapport niet helemaal op als indicator. 'Het is de minst slechte indicator die we hebben', schrijft ING-econoom Rob Carnell, die opmerkt dat december mogelijk een vertekend beeld gaf door een eindejaarseffect. Het vertrouwen is evenwel nog niet al te groot. 'Deze data geven ons slechts een klein beetje meer vertrouwen in onze voorspelling dat er in januari 175.000 banen zijn bijgekomen in januari.'

Reacties