‘Crowdfunding is aantrekkelijk alternatief voor bancaire vastgoedfinanciering’

Nederlandse banken trekken zich steeds meer terug uit vastgoedfinanciering, terwijl de vraag naar financiering naar verwachting blijft groeien. Daardoor komt er niet alleen ruimte voor andere partijen, zoals buitenlandse banken, private equity partijen en pensioenfondsen. Maar ook voor alternatieve vormen van financiering, zoals crowdfunding. Het grootste crowdfundingplatform van Nederland, Geldvoorelkaar.nl, lanceert op 1 november zelfs een nieuw product dat geheel gericht is op vastgoedfinanciering.

Want crowdfunding wordt weliswaar steeds populairder, maar heeft toch ook nog altijd te kampen met de nodige vooroordelen. Dat weet ook directeur Edwin Adams van Geldvoorelkaar.nl die meteen maar met de deur in huis valt. “Onbekend maakt onbemind. En dit zit ‘m vooral tussen de oren. Mensen denken nog veel te vaak dat crowdfunding iets is voor nichemarkten en charitatieve doelen. Daardoor blijven veel mogelijkheden onbenut. Want crowdfunding is wel degelijk een interessant alternatief voor wat de banken hebben te bieden. En wat dat laatste betreft: het financieren van commercieel vastgoed is voor Nederlandse banken van steeds minder strategisch belang. Projecten vanaf 1 miljoen of meer vinden ze nog wel interessant, maar daaronder ontstaat een gat. Daar stappen wij in. Waardoor we een interessante partij voor bijvoorbeeld het MKB zijn. Maar ook voor vastgoedbeleggers.”

Nieuw flexibel product: vastgoedlening
Inmiddels heeft het crowdfundingplatform al de nodige projecten van vastgoedbeleggers weten te financieren. Daarbij gaat het met name om box-3 panden die bedoeld zijn om te verhuren. Geldvoorelkaar.nl heeft ambitieuze doelstellingen voor de komende jaren. Edwin Adams: “Op dit moment is 10% van onze portefeuille geïnvesteerd in vastgoed. Dat willen we de komende jaren verhogen naar 20%.“

Om deze verdubbeling te realiseren en de vastgoedmarkt nog meer geïnteresseerd te krijgen voor crowdfunding introduceert Geldvoorelkaar.nl per 1 november een nieuw product speciaal voor vastgoedfinancieringen: vastgoedlening. Deze combineert verschillende leendelen met een aflossingsvrije en annuïtaire component met verschillende looptijden.

Eén van de meest aantrekkelijke aspecten van dit nieuwe product is de flexibiliteit. Edwin Adams: “Je kunt er bij ons voor kiezen om de lening op te splitsen in verschillende leendelen met verschillende rentepercentages en looptijden. Daardoor krijg je een product op maat dat nauw aansluit bij je eigen situatie, wensen en vooruitzichten.”

Alternatief voor beleggen
Crowdfunding vormt niet alleen een prima alternatief voor het afsluiten van een lening bij een bank, maar ook een uitstekende wijze om geld in te beleggen met een mooi rendement. Adams: “Ook investeren in dit product is interessant. Niet alleen omdat je weet waar je je geld in steekt. Maar het biedt ook een grotere zekerheid dan bijvoorbeeld beleggen. Je hebt de afgelopen maand weer gezien dat de aandelenmarkt behoorlijk inzakt, zonder dat er eigenlijk een goede oorzaak voor aan te wijzen is. Een crowdfunding investering is niet alleen veel stabieler, maar biedt ook de zekerheid van een hypothecaire dekking, plus nog een aantal aanvullende zekerheden, zoals pandrecht, borgstelling, et cetera. Daardoor weten ook investeerders ons steeds beter te vinden.”

Awards
Dat Geldvoorelkaar.nl het goed voor elkaar heeft blijkt trouwens niet alleen uit een groeiend aantal projecten dat wordt gefinancierd, maar ook uit de professionele waardering. Adams: “Ja leuk, hè? Wij zijn dit jaar genomineerd voor zowel de Gouden Stier Award, als voor de Cash Cow Award, voor het beste crowdfundingplatform. Daar zijn we natuurlijk best wel trots op. Want het is toch een stukje waardering.”

Wie meer wil weten over de mogelijkheden van crowdfunding voor vastgoedbeleggingen die kan contact opnemen met Edwin Adams. U kunt hem bereiken op: 085 273 34 65. Mailen kan ook: e.adams@geldvoorelkaar.nl.

Reacties
Dossier Financiers & Vastgoed