'Carrefour wil zichzelf in drie delen opsplitsen'

Het Franse retailconcern Carrefour bestudeert een opsplitsing in drie entiteiten, met de bedoeling zijn waardering te verbeteren. Het vastgoed en het hard-discountmerk Dia zouden worden afgesplitst en een aparte beursnotering krijgen in Parijs. Dat schrijft Le Figaro maandag.

Het opsplitsingsproject wordt volgens de krant, met de hulp van BNP Paribas, bestudeerd op vraag van enkele grote aandeelhouders. Als het project zinvol lijkt, zou het principe kunnen worden goedgekeurd op de raad van bestuur van 2 maart. Daarna zouden de aandeelhouders nog hun fiat moeten geven op een algemene vergadering.

Het discountmerk Dia telt wereldwijd 6.647 winkels en is goed voor een omzet van bijna 9,5 miljard euro. Analisten waarderen deze activiteit op 4 miljard euro.

Het vastgoed van Carrefour, ondergebracht in Carrefour Property, omvat de gebouwen van de groep in Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en Roemenië. In totaal gaat het om 4,3 miljoen vierkante meter verspreid over 938 vestigingen. Eind 2009 waardeerde Carrefour zelf zijn vastgoed op 11 miljard euro.

Enkele grote aandeelhouders van Carrefour, onder meer Colony Capital (belang van 14%) en Groupe Arnault (20%), zijn ontevreden over hun investering in de keten. Toen ze in maart 2007 in het kapitaal van de Franse groep stapten, was een aandeel 53 euro waard, vandaag nog 34 euro. Een hogere waardering zou hen dus goed uitkomen.

Reacties