Moody's verlaagt rating Egypte

Moody's heeft de kredietwaardigheid van Egypte verlaagd. Het kredietratingbureau zegt dat de crisis in het land nog een zwaardere last dreigt te leggen op de al zwakke overheidsfinanciën.

Moody's verlaagt de kredietwaardigheid van Egypte met één trapje: van Ba1 naar Ba2. Aanleiding zijn de recente onlusten in het land. De vooruitzichten dalen van 'stabiel' naar 'negatief'. Daarmee insinueert Moody's dat het de kredietrating verder kan laten zakken.

Schuldpapier met rating Ba1 of lager is 'Speculative Grade' in Moody's-jargon. Dat betekent dat de instelling zich afvraagt of de schuldenaar zijn financiële verplichtingen wel zal kunnen nakomen. Voor beleggers staat 'Speculative Grade' veelal gelijk aan 'junk' of rommel.

Volgens Moody's heeft Egypte te kampen met diepgewortelde politieke en sociaal-economische uitdagingen. Daaronder een aanhoudend hoge werkloosheid, hoge inflatie en wijdverspreide armoede. Volgens het kredietratingbureau zal de overheid budgettair de teugels laten vieren om de volkswoede te stillen. En dat kan de al zwakke overheidsfinanciën nog extra bezwaren.Reacties


Laatste nieuws