'Gelukkig, de woningmarkt is ontploft'

Eindhoven is hot, zo bleek tijdens de eerste Eindhovense Vastgoeddag, georganiseerd door VastgoedJournaal. ASML floreert, leegstand kent de Hightech Campus niet en de skyline van Eindhoven is in de nabije toekomst enkele iconen, met projecten als District E en de Bunkertoren, rijker. Maar kent al dit succes geen keerzijde? 

Het lijkt erop, want de woningmarkt voor jong talent zit compleet op slot. En het is dit talent wat Brainport Eindhoven hard nodig heeft om verder door te groeien tot een succes van wereldformaat.

Nieuwe definitie middeldure huur
Vooral de middeninkomens zitten volledig klem. Zij verdienen te veel voor een sociale huurwoning en er zijn nauwelijks koop- en middeldure huurwoningen die ze kunnen betalen. Zelfs de middeldure huur is voor deze doelgroep te duur, erkent wethouder Torunoglu. Hij pleit voor een nieuwe definitie van het begrip middeldure huur. Namelijk geen huren tot 1000 euro, maar een range lopend van 711 tot maximaal 800 euro. Op die manier blijft er een hoger besteedbaar budget over en wordt de starter beloond.

Stagnering
Maar komt de Eindhovense woningnood door een gebrek aan middeldure huurwoningen of ligt het aan de gehele woningschaarste? De krapte op de woningmarkt speelt namelijk niet enkel in het middensegment, het komt in vrijwel alle categorieën voor. Is het bouwen van véél middensegment woningen dan de oplossing? Nee zo lijkt het, want in een té krappe woningmarkt zal de huurprijs in de vrije sector al snel boven de 1000 euro stijgen. Bovendien, wanneer de nadruk ligt op bouwen in het middensegment zal er minder aandacht zijn voor de duurdere woningen. Een stagnering in de doorstroom ligt dan op de loer.

Daarentegen brengt het uiteenbarsten van de woningmarkt gelukkig ook mooie innovaties met zich mee. Zo heeft gebiedsontwikkelaar AM onlangs een nieuw concept gelanceerd: Friends Wonen. In een Friends-appartement heeft iedere bewoner een eigen slaapkamer en deel je de keuken, woon-, badkamer én de rekening met een vriend. Een uitstekend product voor de net afgestudeerden die hun eerste baan hebben gevonden.

Win-win situatie
Een andere vinding is het Slimmer Kopen van woningcorporatie Sint Trudo, waarbij woningen met een fikse korting worden verkocht. Een lagere aankoopsom betekent dus lagere woonlasten, wat erg fijn is als je net komt kijken op woningmarkt. Wanneer de tijd gekomen is de woonladder verder te betreden, dient de woning eerst aangeboden te worden aan Trudo. Waarbij vervolgens de waardeontwikkeling wordt gedeeld. Een win-win voor beide partijen dus.

Pleisters plakken
Niettemin zijn dit alle ad hoc oplossingen, terwijl er maar één echte oplossing is: méér bouwen; over de gehele breedte! En om dit zowel kwalitatief als kwantitatief in goede banen te leiden is er een integrale visie en sturing vanuit MRE Eindhoven nodig, toch?

“Als we dat niet gezamenlijk oppakken, gaat ieder voor zich proberen het maximale te bereiken. Maar dat gaat ten koste van de mogelijkheden van de ander (the race to the bottom)”, stelt het in 2015 uitgebrachte adviesrapport Breken met Grenzen. Het voorstel was de 21 MRE-gemeenten als één geheel te beschouwen. De reacties van de gemeenten hierop waren overwegend afwijzend.

Echter roep ik op de meningen bij te stellen. Want wanneer we écht een wereldsucces willen worden, moeten we van de fouten leren die zijn gemaakt in de regio waaraan graag gespiegeld wordt: Silicon Valley. Hier in de MRE dus geen uren reizen naar het werk of slapen in een camper (foto). 


Deze bijdrage is onderdeel van een korte serie van studenten Vastgoed & Makelaardij van Fontys Hogescholen in Eindhoven, naar aanleiding van de eerste Eindhovense Vastgoeddag georganiseerd door Vastgoedjournaal in De Kazerne aan de Paradijslaan.

Serge Fassaert is vierdejaars student Vastgoed & Makelaardij aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. Hij heeft stage gelopen bij gebiedsontwikkelaar AM. Tijdens zijn afstudeerstage wil hij zich richten op het midden(huur)segment m.b.t. de projectontwikkeling. “Bent u de geschikte partij voor mijn afstudeeronderzoek of heeft u een ander goed voorstel? Dan kunt u contact met mij zoeken via LinkedIn."



Reacties


Laatste nieuws