'Greenspan en Wall Street veroorzaakten crisis'

In een gecontesteerd rapport wijst een intern verdeelde onderzoekscommissie van de Amerikaanse overheid met een beschuldigende vinger naar voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan en de inhalige bankiers van Wall Street als veroorzakers van de financiële crisis. Volgens het rapport had de overheid in de periode 2007-2009 alle middelen in huis om de crisis af te wenden, maar deed ze dat niet.

Het rapport wordt afgezwakt door de verdeeldheid tussen de democratische en republikeinse leden van de commissie. Enkel de zes democraten ondertekenden het rapport. De republikeinen, die zich verzetten tegen hervormingen van de financiële sector bekend als de 'Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act', weigerden hun handtekening te zetten.

Drie van die vier stelden een apart rapport op, dat Greenspan grotendeels uit de wind zet. Volgens hen heeft het monetaire beleid van de VS in de aanloop naar de crisis 'wel bijgedragen tot de kredietbubbel, maar ze niet veroorzaakt'. Een vierde republikein stelde nog een apart rapport op, dat vooral inzoomt op de Amerikaanse huizenmarkt in de analyse van de oorzaken van de crisis.

Uit het onderzoekswerk van de commissie komen wel enkele frappante elementen naar boven. Zo zou huidig Fed-voorzitter Ben Bernanke gesteld hebben dat 'als onderzoeker van de Grote Depressie, ben ik ervan overtuigd dat de periode september-oktober 2008 de grootste financiële crisis was in de wereldgeschiedenis, de Grote Depressie inbegrepen'.

Nog steeds volgens Bernanke zouden in die periode 12 van de 13 grootste financiële instellingen in de VS op de rand van de afgrond hebben gestaan. Bernanke wilde daarbij niet zeggen wie er dan wel ongehavend door de crisis kwam, maar liet wel optekenen dat 'we zelfs geloofden dat er een reële kans was dat Goldman Sachs ten onder zou gaan'.

Reacties