Drie dagen Expo Real zetten Nederland neer als PropTech gidsland van Europa

Drie dagen Expo Real laten zien dat de Nederlands vastgoedmarkt gerust de ‘gidsland van de PropTech-revolutie’ mag worden genoemd als het gaat om ondernemerschap en innovatief vermogen. Een verslag ter plaatse van Wouter Truffino, CEO & founder Holland ConTech & PropTech.

Daar mogen we best trots op zijn ook al vind ik tegelijkertijd dat de echte implementatie van nieuwe technologie, open innovatie en digitalisering zeker sneller en op grotere schaal mag.

Winnaars en runners-up REIN
Het REIN (Real Estate Innovation Network) is dit jaar al drie keer groter dan vorig jaar. Dit jaar bood Expo Real dan ook een sterk speelveld op het scale-up plein met veertig PropTech’s die er hun oplossingen presenteerden. Het startup deelnemersveld was vooral een Nederlands feestje. In de vijf categorieën; Invest, Market, Plan & Build, Manage & Operate en Smart City & Work waren vijfentwintig startups geselecteerd door middel van een battle. Nederland is vertegenwoordigd door maar liefst vijf startups:

-Plan & Build met CyBe en SmartCrusher,

-Manage & Operate met LegalThings en

-Smart City & Work met PHYSEE en bGrid.

De felbegeerde award is gewonnen door Michel Baars (SmartCrusher) en Willem Kestelroo (PHYSEE) met LegalThings, CyBe en bGrid als runners-up. Fantastisch gedaan! Willem, co-founder en CFO van PHYSEE, over het winnen van de award: “We zijn enorm vereerd dat we deze award hebben gewonnen en zien het als een geweldige stap in onze uitbreiding naar de Duitse markt.”

Weinig proptechs in retail
Aan de hand van data van UNISSU – een nog te lanceren database met wereldwijde PropTech-data – heb ik de PropTech-markten in Duitsland en Frankrijk vergeleken met Nederland. Opvallende uitkomst is dat Nederland per hoofd van de bevolking veel meer PropTech startups (16 per miljoen inwoners) heeft dan Frankrijk (8) en Duitsland (3,3).

Cijfers die bevestigen dat er binnen onze landsgrenzen meer en beter wordt samengewerkt en ook meer business wordt gegenereerd dan PropTech startups in ons omringende landen. Hoewel feitelijk nog een druppel op een gloeiende plaat zien we wel degelijk beweging in de sector en vooral bevestigt het ons ondernemerschap en innovatieve vermogen.

De data laten verder zien dat in Frankrijk de focus van startups met zestig procent op oplossingen voor de woningmarkt ligt, in Duitsland is dit ruim vijftig procent terwijl in Nederland juist bijna vijftig procent van de startups kansen ziet op de kantorenvastgoedmarkt. Ruim minder dan vijf procent in alle drie de landen ziet kansen voor PropTech-oplossingen in retail.

Holland Metropole met startups
Veel energie is gestoken in het creëren van beeldvorming over PropTech bij Nederlandse gemeenten. Dit gebeurde op de Holland Metropole stand doordat partner Holland ConTech & PropTech per gemeente een startup mocht selecteren. Zo kreeg omgevings- en locatiedata startup Perfect Place de vloer van gemeente Utrecht, Startup hello energy, toonaangevend in energiemanagementsoftware, was uitgenodigd door gemeente Rotterdam, Eindhoven nam mobiliteitsoplosser Amber mee en de gemeente Amsterdam koos voor startup Healthy Workers.

Ik kijk alweer uit naar EXPO REAL 2019, waar er tijdens de afgelopen beurs gesproken werd over een gehele hal (hal A3) gevuld met PropTech door RE!N. De sector is in beweging, al staan we zeker nog aan het begin van de PropTech revolutie. Hoe snel de vastgoedmarkt PropTech gaat omarmen op grote schaal, is de komende jaren de interessante vraag.

Wouter Truffino is CEO & founder Holland ConTech & PropTech

Reacties