ABP: dekkingsgraad maakt sprong in KW4, korten niet nodig

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds heeft in het laatste kwartaal van 2010 de dekkingsgraad met 13 procentpunt zien stijgen, waarmee het gevaar is geweken dat in 2011 gekort moet worden op de pensioenen, meldt het fonds donderdag.

Onder gelijke aannames, is de dekkingsgraad in het vierde kwartaal opgelopen naar 107%, aldus het ABP. Aan het eind van het derde kwartaal bedroegen de bezittingen nog maar 94% van de verplichtingen van het fonds. Eind 2009 was dat 104%.

Omdat het bedrijf ook de meest recente cijfers over de levensverwachting van het CBS meeneemt, komt de dekkingsgraag per eind 2010 echter uit op 105%.

Bij deze stand hoeft er door ABP niet gekort te worden op de pensioenaanspraken en -uitkeringen. Eerder kondigde het fonds wel aan dat de uitkeringen niet meegroeien met de inflatie en de premies wel zullen stijgen. Hierover moet het fondsbestuur nog beslissen.

De stijging van de dekkingsgraad wordt vooral veroorzaakt door de stijging van de rente die ABP moet hanteren voor het berekenen van de verplichtingen. Daarnaast heeft het fonds een over het vierde kwartaal een rendement op de beleggingen gemaakt van 2,8%.

Over heel 2010 behaalde het ABP een rendement van 13,5%, wat neerkomt op een vermogen van EUR28,0 miljard. De bezittingen van het fonds kwamen hiermee aan het einde van 2010 uit op EUR237 miljard.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022