Blog: Expats ontdekken lagere prijzen op Hoofddorpse woningmarkt

Wietse Dantuma van WK makelaars, heeft de cijfers van de bestaande bouw onder de loep genomen en vergeleek de koopwoningen in de plaatsen Hoofddorp en Nieuw-Vennep met Haarlem en Amsterdam. Wat viel hem op?

Dat de Open Huizen Dag maar weinig deelnemers heeft zal niemand verbazen, de meeste woningen zijn namelijk al binnen een maand verkocht. Hoofddorp telt dan ook maar 22 deelnemers, Nieuw-Vennep 15 en in Vijfhuizen doet helemaal niemand mee. Het gros van de deelnemende woningen staat al meer dan 2 maanden te koop.

Opvallend zijn de veranderingen in de krapte indicatoren tussen het tweede en derde kwartaal. Waar Amsterdam iets lijkt af te koelen is het aanbod in Hoofddorp duidelijk schaarser geworden. Nieuw-Vennep toont, op kleine appartementen na, een lichte daling in de schaarste.

Expats tonen interesse
De tussenwoningen, hoekwoningen en appartementen zijn in Hoofddorp werkelijk niet aan te slepen. Op dit moment laat een groot aantal expats zich op de woningmarkt zien. De meeste huren in Amsterdam en Amstelveen en willen vanwege de lage rente graag kopen, maar vinden het daar te duur. Samen met Haarlem komt inmiddels 22% van de kopers in Hoofddorp uit op een van deze plaatsen.

De tabel laat de krapte-indicatoren en het percentage woningen dat boven de vraagprijs is verkocht zien.

De krapte-indicator geeft het aantal woningen aan waaruit een potentiële koper kan kiezen. In een markt waar evenwicht is tussen vraag en aanbod staat de krapte-indicator op 7. Naarmate dat getal lager is spreekt men van schaarste.

Op dit moment zijn er in Hoofddorp circa 1600 mensen op zoek naar een appartement terwijl er maar 24 te koop staan. Naar een rijtjeswoning zijn circa 3200 mensen op zoek en slechts 41 woningen beschikbaar in de bestaande bouw. Het aantal zoekers betreft mensen die zich interesseren in nieuwbouw en bestaande bouw.

Wietse Dantuma RMT RT is NVM makelaar en taxateur bij WK makelaars in Hoofddorp



Reacties


Laatste nieuws