Zomer 2018: recordhoeveelheid zonne-energie

Volgens het KNMI hadden we dit jaar de warmste zomer in drie eeuwen. Bezitters van zonnepanelen hebben daar volop van kunnen profiteren! Toch dekt zonne-energie op dit moment slechts 2% van onze energiebehoefte. Mitchell Gmelich van Draeckeburgh Subsidies en Financieringen wijst op de grote financiële voordelen als de vastgoedsector meer gebruikmaakt van zonnepanelen.

Waarom zou je geen gebruik maken van de zon?
Er zijn twee kampen als het gaat om klimaat: degenen die niet geloven in de opwarming van de aarde en degenen die een klimaatcatastrofe voorspellen als we op deze manier doorgaan. Maar in welk kamp je ook zit: wat is er mis met zuinig omgaan met onze aarde? Waarom zou je geen gebruik maken van de zon als die volop beschikbaar is?

Desnoods doe je het alleen omdat het financieel voordeliger is. De prijzen van zonnepanelen zijn aanzienlijk gedaald ten opzichte van enkele jaren terug en de overheid stimuleert het opwekken van zonne-energie, zowel voor particulieren als voor bedrijven.

SDE+ beschikbaar tot en met 2025
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de SDE+ tot en met 2025 beschikbaar blijft. De SDE+ subsidieregeling is het belangrijkste instrument van het kabinet om de hernieuwbare energiedoelen te realiseren.

Bedrijven en (non)-profitinstellingen die duurzame energie produceren komen in aanmerking voor deze subsidie. Verreweg het grootste deel van de aanvragen heeft betrekking op zonnepanelen, voorjaar 2018 was dit percentage 96%. Het aantal zonnepanelen is de afgelopen jaren dan ook spectaculair gegroeid, maar er kunnen er nog veel meer worden geplaatst.

Variëteit in aanbod
De ontwikkeling op het gebied van zonnepanelen staat niet stil. De prijs daalt, het rendement wordt beter en het assortiment groter. U heeft vast al eens gehoord van zonnedakpannen: werkt net als een gewoon zonnepaneelsysteem, maar ziet eruit als een normaal dak. En wist u dat er ook flexibele panelen bestaan? Oprolbaar, makkelijk te buigen en ideaal te plaatsen op bijvoorbeeld een torentje.

Ook qua kleur valt er tegenwoordig iets te kiezen, er is meer mogelijk dan het standaard blauw of zwart. Zelfs zonnepanelen geïntegreerd in glas zijn in ontwikkeling, waarbij het raam zelf het licht omzet in elektriciteit. Nadeel van dergelijke nieuwe producten is vaak het prijskaartje, maar gelukkig zijn er ook prima oplossingen haalbaar met standaardpanelen.

Veel zon, lage temperatuur
Als we de voorspellingen mogen geloven krijgen we ook de komende jaren bloedhete zomers. En hoewel een warme zomer niet per definitie voordelig is voor een hoge stroomopbrengst (zonnecellen geleiden elektriciteit beter bij koud weer), levert een lange zomer in elk geval veel zonuren op.

Dus mocht u nog geen zonnepanelen hebben, dan is er alle reden om dit binnenkort te gaan regelen. Start op tijd met plannen, de najaarsronde van de SDE+ sluit op 8 november 2018 om 17.00 uur.

Mitchell Gmelich is directeur/eigenaar Van Draeckeburgh Subsidies en Financieringen
E-mail: mg@vdsf.nl
Linkedin: nl.linkedin.com/in/mitchellgmelich/

Reacties