Zakelijke dienstverleners iets positiever in januari - CBS

In de zakelijke dienstverlening zijn er meer ondernemers die in de komende maanden omzetgroei voorzien, dan het aantal dat een omzetdaling voorziet, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Het saldo van de index kwam uit op +18, tegen +14 in december. De zakelijke dienstverleners zijn al een halfjaar lang optimistisch over hun toekomstige omzet.

Ongeveer evenveel deelnemers aan het onderzoek zien een toename van de werkgelegenheid in de komende drie maanden, als het aantal dat op een afname rekent. Deze deelindex is al een paar maanden vrij stabiel.

Ook het oordeel van de zakelijke dienstverleners over het economisch klimaat veranderde nauwelijks.

Het aantal zakelijke dienstverleners dat een stijging van de verkoopprijzen verwachtte was echter veel groter dan in de voorgaande maanden.

Onvoldoende vraag werd door 35% van de zakelijke dienstverleners als een productiebelemmering beschouwd. Dit percentage was iets lager dan in oktober 2010, toen 40% van de zakelijke dienstverleners onvoldoende vraag als een productiebelemmering zag.

Architecten en ingenieursbureaus waren in januari veel minder pessimistisch over de toekomstige omzet, het economisch klimaat en de toekomstige personeelssterkte dan in december 2010. Uitzendbureaus waren nog steeds zeer positief, maar iets minder dan een maand eerder.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022