Duitse ondernemers nog positiever

Het Duitse ondernemersvertrouwen is in januari verder verbeterd en doorgestegen tot een recordhoogte. De Ifo-index steeg van 109,9 in december tot 110,3. Economen hadden een stabilisering verwacht.

Ook de Ifo-index die de verwachtingen van de ondernemers weergeeft, verbeterde voort. De index steeg van 106,9 in december tot 107,8 in januari. Ook dat is een nieuw record.

De Duitse ondernemers werden positiever op basis van de sterke economische groei in 2010 en het aantrekken van de binnenlandse vraag. Het bbp van Duitsland groeide vorig jaar met 3,6 procent. Duitsland is daarmee de voornaamste motor van het herstel in de eurozone. De dalende werkloosheid vuurt bovendien de binnenlandse consumptie aan.

De zwaarste sneeuwval in meer dan 40 jaar kon dus de pret niet drukken: het optimisme van de Duitse ondernemers bleef intact. 'Zelf indien het zware winterweer in de komende maanden zou terugkeren, zou het de economische groei enkel vertragen en niet stoppen', zegt ING-econoom Carsten Brzeski in een commentaar. 'De Duitse fundamentals zijn gewoonweg te sterk om het herstel in de nabije toekomst te doen ontsporen.'

Sterke punten zijn de gediversifieerde exportmix, de arbeidsmarkt en de aantrekkende privéconsumptie. Bovendien ogen ook de investeringsplannen van bedrijven weer goed: ze halen weer hun niveau van voor de crisis. Brzeski verwacht dat de investeringen ook zullen worden uitgevoerd, gelet op de lage rente.

Reacties