MIPIM PropTech Paris: Investeringen in PropTech komen op gang

De allereerste MIPIM PropTech in Parijs is achter de rug. Holland ConTech & PropTech was erbij, als een van de Europese partners. Hans Dijkstra en Wouter Truffino gingen drie dagen op verkenning. Een verslag van drie zeer inspirerende dagen.

Dag 1: De Openingsparty
De officiële opening van MIPIM PropTech begint op dinsdag in (Franse) stijl. Hans en Wouter zijn uitgenodigd bij restaurant Faust aan de Seine en maken kennis met de strategie directeur Sara Rozenfarb en marketingmanager Débora Atala.

Hierna begint het netwerken met de vele startups & scale-ups, ecosystemen uit verschillende landen en diverse corporate organisaties die daadwerkelijk met PropTech aan de slag zijn. Vanuit Nederland zijn er 74 deelnemers aangemeld, wij schatten dat er een kleine 60 aanwezig waren. De Nederlandse groep is 50-50 verdeeld in PropTech’s en corporate organisaties. Holland ConTech & PropTech laat vanaf deze plek een ‘orange footprint’ achter: follow the popular PropTech buttons (oranje PropTech hartjes op foto) en je weet wie we zijn tegengekomen.

Dag 2 (20 juni): Artifical Intelligence en Dutch PropTech Diner
De eerste echte dag van het event start om 11:00 met de openingskeynote over Artificiële Intelligentie (AI). Waanzinnig inspirerend verhaal en duidelijk uitgelegd hoe AI daadwerkelijk alles en alle sectoren ingrijpend gaat veranderen; óók de vastgoedsector. Huib Boissevain van Annexum vertelde ons dit al eerder tijdens een interview begin mei. Daarna een sessie waarbij een aantal Europese ecosystemen, waaronder het Nederlandse Holland ConTech & PropTech, werden voorgesteld aan de deelnemers van deze eerste MIPIM PropTech editie.

Na deze sessie, snel door naar de grote zaal waar Coen van Oostrom (EDGE Technologies) in een panel zat en uitleg gaf over vernieuwing en de toekomst. Coen: “De prijs van onroerend goed is extreem ouderwets, het is nog steeds meestal 'prijs per m²', misschien soms 'prijs per bureau', wat niet veel anders is. Wat we moeten doen is een manier vinden om de productiviteit echt te meten en die te correleren. Dit zal de bedrijfsmodellen sterk verbeteren.”

Hans Dijkstra heeft inmiddels alle aanwezige startups en scale-ups met een stand gesproken (o.a. Assetti, Exquance, Spaceflow, Brickblock, PlanRadar en Axeon360). Toen was het langzaam klaarmaken voor de sessie ‘The Dutch PropTech Insights’, door Holland ConTech & PropTech (Wouter). We deelden een 10-tal Nederlandse PropTech voorbeelden, die daadwerkelijk het verschil aan het maken zijn en waar wij best wel trots op zijn. En zoals jullie inmiddels van ons gewend zijn, wisten we ook in Parijs met een energizer de deelnemers te activeren.

‘s Avonds ontvingen we onze gasten voor het Dutch PropTech Diner. Samen met 22 deelnemers werd het een gezellige avond waar naast kennismaking ook inhoudelijk werd gesproken over het vernieuwen van de markt door nieuwe technologie. Het rapport van ING ‘PropTech verlaagt risico’s en verhoogt waarde’, dat op dinsdag vóór de MIPIM is uitgekomen, werd aan de hand van een 3-tal stellingen besproken. Het is te gezellig aan tafel om er daadwerkelijk een conclusie uit te trekken, dus dat pakken wij graag op in Nederland.

Dag 3 (21 juni): Aaron Block en investeringsfondsen voor PropTech
De dag begint vroeg met een invite only PropTech influencer ontbijt. Alle partners van MIPIM PropTech waren hiervoor uitgenodigd, wat ervoor zorgde dat iedereen rustig de tijd had om de strategieën in elkaars landen met elkaar te delen en van elkaar te leren.

Het viel ons trouwens op dat steeds meer deelnemers van de MIPIM met onze oranje buttons (de hartjes zijn allang op) liepen. In de ochtend loopt Wouter, Aaron Block, founder van MetaProp NYC tegen het lijf. Aaron is de man die, vlak voor de MIPIM, een nieuw investeringsfonds van 40 miljoen dollar voor PropTech lanceerde. Ook in Europa komen er steeds meer fondsen, die specifiek investeringen in PropTech realiseren. Deze financiële mogelijkheden gaan ervoor zorgen, dat de versnelling de nabije jaren toch echt op gang gaat komen.
Ook op de slotdag mag Holland ConTech & PropTech een sessie moderaten, deze keer met VC’s en Startups. De zaal wordt in tweeën verdeeld, 7 VC’s tegen 30 startups. Het is rennen geblazen voor de aanwezige PropTech bedrijven die op zoek zijn naar funding.

Nieuwe scale-up bekendgemaakt
Tijdens deze laatste dag mogen we ook een nieuwe Nederlandse scale-up bekend maken die zich heeft aangesloten bij het ecosysteem van Holland ConTech & PropTech. En wat voor een scale-up, het is namelijk Physsee! Super trots en dankbaar dat ik deze samenwerking mag bekrachtigen met een (solar) energieke foto samen met Maarten de Haas.

Een van de laatste keynotes gaat over blockchain. Het thema waarvoor in Nederland iedereen massaal uitloopt wordt behoorlijk op scherp gezet door een uitspraak: “90% van de blockchain projecten die in het nieuws komen, hebben helemaal geen blockchain technologie nodig om opgelost te worden maar kunnen worden opgelost met een andere technologie”. Hatsa dat hakt er even in! De hype is nu wel voorbij als het gaat over blockchain en het wordt tijd dat wij met echte voorbeelden naar buiten komen.

Conclusie na 3 dagen Parijs
PropTech staat op de agenda en de investeringen komen nu echt op gang. De beurs was zeer inspirerend en het programma zat goed in elkaar. Natuurlijk zijn er wel een aantal verbeteringen denkbaar. Een van die verbeteringen ligt bij onszelf. Volgend jaar willen wij meer first-movers en innovators meenemen naar Parijs vanuit corporate organisaties. Nederland heeft op een paar gebieden een voorbeeldfunctie voor Europa omdat wij op kop lopen op diverse thema’s en op andere binnen PropTech zeker niet achter lopen.

Met ruim 500 Nederlandse startups & scale-ups krijgen wij zelf regelmatig de vraag hoe het komt dat wij zo vooroplopen met innovatieve ontwikkelingen en ondernemerschap. Het is dus goed om te zien waar de rest van Europa mee bezig is op het gebied van PropTech. Wij vinden het ook inspirerend om ons te omringen met mensen die daadwerkelijk aan het vernieuwen zijn. Dit was een uitgelezen kans om 2,5 dag met een peer-group van Nederlanders te sparren over hoe je gezamenlijk in de thuismarkt kansen kan pakken.

MIPIM PROPTECH PARIS 2019
Wil je volgend jaar mee naar Parijs? Tijdens een gesprek met de directeur MIPIM PropTech wisten wij te ontfutselen, dat volgend jaar in dezelfde periode wederom dit event wordt georganiseerd. Indien je aanwezig wilt zijn tijdens de volgende MIPIM PropTech 2019 in Parijs, kun je een mail sturen naar ramona@contechproptech.nl. Wij zorgen ervoor dat je als eerste een kortingscode ontvangt. Je kan je natuurlijk ook alvast aanmelden voor het Dutch PropTech Diner. Deze keer maximaal 50 deelnemers (dan zit het restaurant La Famiglia namelijk vol).

Maar nu eerst op naar Expo Real in oktober en MIPIM PropTech New York in november. Zien wij je daar?

Holland ConTech & PropTech ondersteunt organisaties die met technologie, innovatie en digitale transformatie koploper zijn of willen zijn, zodat er meer winst en nieuwe omzet wordt gecreëerd voor een toekomst vaste business. Meer weten? Bezoek http://www.contechproptech.nl/

Reacties