Voormalig sanatorium De Klokkenberg in Breda getransformeerd naar woongemeenschap

Na jaren van leegstand gloort er nu weer een nieuwe toekomst voor De Klokkenberg. Het vroegere sanatorium aan de Galderseweg in Breda, waar ooit tbc-patiënten herstelden van een lang ziekbed, verandert in een groot wooncomplex met uitzicht op het Markdal. 

UIteindelijk als alles is ontwikkeld met verschillende voorzieningen zal het Landgoed De Klokkenberg zo'n 150 woningen gaan tellen en wordt het een eigen dorpje met ongeveer 600 bewoners in het beschermde Markdal, aan de flank van het Mastbos. ‘Wonen op je eigen landgoed’, heet het. Samen met Landgoed De Klokkenberg Exploitatie B.V. gaat Aan de Stegge Roosendaal de transformatie aan van Landgoed De Klokkenberg in Breda.

Bas Moens, algemeen directeur Aan de Stegge Roosendaal in VJ: “Het is een groot project waar we enorm trots op zijn om deel van uit te mogen maken. Het is een uniek project op een unieke locatie. We vinden het een uitdaging om deze bijzondere gebouwen te transformeren naar een nieuwe woonomgeving.”

Tot 1650 m3 woonruimte
In de eerste fase voor het project De Klokkenberg in Breda zullen de gebouwen Vrouwenvleugel (D) en Zusterhuis (F) worden getransformeerd in woningen. In totaal gaat het om 29 woningen waarvan 15 herenhuizen in de Vrouwenvleugel en 14 woningen in het erachter gelegen Zusterhuis. De vanafprijs voor de woningen in het Zusterhuis komt op €365.000 en daarvoor krijgt men een woning van circa 450 m3. De duurste woning is een herenhuis met vier woonlagen in de Vrouwenvleugel, die komt op €870.000 en telt maar liefst 1650 m3. 

De prijzen reflecteren de sterk aantrekkende woningmarkt in Breda. Volgens Moens was de belangstelling groot. "De huizen die in het Zusterhuis komen waren heel snel verkocht. In de Vrouwenvleugel zijn er nog twee te koop, maar het is nog maar een kwestie van tijd voordat ook die zullen zijn verkocht."

Woongemeenschap
“Het wordt een project waar men kan wonen op een landgoed in een 'kleinschalige woongemeenschap'. Hier komt jong en oud samen en er zijn veel gezinnen met kinderen bij. Straks wonen er mensen in wat ooit de washal was, de ligzaal en wachtkamer. Ruimtes van wel vier meter hoog waar de oude waardevolle elementen bewaard zijn gebleven”. Naar verwachting zal de eerste fase met de 29 huizen in februari/maart volgend jaar worden opgeleverd. "Daarna starten wij met de volgende fasen", aldus Moens.

Reacties