Oeso-index leidende indicatoren wijzen op toename expansie

De index van leidende indicatoren van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) is in november met 0,2 punt geklommen, zo meldt de Parijse denktank maandag.

De samengestelde index van indicatoren voor economische activiteit in 33 bij de Oeso aangesloten landen kwam in november uit op 102,8. De organisatie spreekt nu van "hervatting van de groeitrend", waar ze het een maand eerder nog had over een "stabiel tempo van expansie".

Onderliggend blijft de ontwikkeling van de toonaangevende economieen uiteenlopen. De index voor landen als China, de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan laten groei zien, terwijl Brazilie in een fase van afkoeling zit.

De indexwaarde voor Duitsland was onveranderd. Die voor de eurozone klom nipt met 0,1 punt. Voor zowel Duitsland en het eurogebied omschrijft de Oeso de ontwikkeling als "stabiel".

De index wordt door de Oeso samengesteld uit een aantal voorspellende variabelen om keerpunten in de economische cyclus zo'n zes maanden vooruit te signaleren. Een indexstand boven de 100 wijst op groei van economische activiteit, een stand onder de 100 duidt op krimp.

Bron: Dow JonesReacties


Laatste nieuws