Europa: nieuwe beursweek, nieuwe schuldencrisis

De Europese aandelenmarkten zijn de nieuwe beursweek belabberd gestart sinds er dit weekend volop op wordt gespeculeerd dat ook Portugal een beroep zal moeten doen op het Europese noodfonds om een escalatie van de crisis te vermijden. Het nieuws maakt nog maar eens pijnlijk duidelijk dat beleggers ook in 2011 nog niet verlost zullen zijn van de Europese schuldenzorgen.

Rond 11 uur staat de DJ EuroStoxx50 0,7 procent lager. Londen en Franfurt verliezen tussen de 0,3 en de 0,4 procent, terwijl de beurs van Amsterdam 0,6 procent lager gaat. Parijs en Brussel zijn maandag met voorsprong de grootste verliezers: de CAC40- en de Bel20-indexen gaan elk voor ongeveer 1,2 procent in het rood.

Die stevige verliezen hebben voor een groot deel te maken met het zware gewicht van de financiële aandelen in de twee beurskorven. De bank- en verzekeraars krijgen door de groeiende euro-zorgen opnieuw zware klappen. Dat is vooral duidelijk te merken op de Spaanse en Portugese aandelenmarkten, waar Banco Commercial Portugues en Banco Santander respectievelijk 3,3 en 2,4 procent moeten prijsgeven. In Parijs verliezen BNP Paribas en Credit Agricole 2,7 en 3,4 procent.

Reacties