Deze bedrijfspanden in Nederland blinken uit in duurzaamheid

In 2050 wil Nederland energieneutraal zijn. Het bedrijfsleven kan en moet daarbij helpen. Bovendien zitten er voor de bedrijven genoeg voordelen aan. Vastgoed wordt waardevaster door duurzame maatregelen, de energiekosten gaan omlaag en het creëert een prettigere werkomgeving voor medewerkers. In Nederland zijn er diverse bedrijfspanden die al een tijdje uitblinken als het gaat om duurzaamheid.

Duurzaam industriepand: GKB Machines
Het meest duurzame industriepand is sinds september 2016 te vinden in Barendrecht. Het bedrijfspand van GKB Machines is 100 procent energieneutraal, heeft geen gasaansluiting en de stroom die wordt verbruikt, wordt compleet autonoom opgewekt. De energie die het pand nodig heeft, wordt voor het grootste deel gehaald uit de opbrengst van zonnepanelen, die zelfs in de winter voldoende stroom leveren om het gebouw volledig te verwarmen. Ook wordt aardwarmte gebruikt om de binnentemperatuur te reguleren.

En de werknemers van GKB Machines houden het in de zomer koel dankzij een speciale dakbedekking van kunststof. Zo is airconditioning overbodig. En het binnenklimaat is gezond dankzij een grote plantenwand en een muurbedekking die is gemaakt van mos. Verder vangt het bedrijfspand regenwater op, waarmee bijvoorbeeld de toiletten worden gespoeld. De bedrijfstuin is zo ontworpen dat deze vogels en insecten aantrekt en ruimte biedt voor ontspanning tijdens pauzes.

Duurzaam bedrijventerrein: ABC Westland Agri & Food
Het duurzaamste bedrijventerrein in Nederland is ABC Westland Agri & Food in Poeldijk. Het bedrijventerrein, dat meer dan 50 bedrijven uit de groente- en fruitsector telt, wekt sinds juli 2016 energie op door middel van liefst 16.000 zonnepanelen. Daarmee is het de grootste producent van zonne-energie in Zuid-Holland. De 16.000 zonnepanelen zorgen samen voor een totale duurzame energieopbrengst van zo'n 4.000.000 kWh per jaar. Dat is 40 procent van het totale elektriciteitsverbruik van de bedrijfspanden die worden verhuurd op het terrein.

Bovendien wordt de CO2-uitstoot hiermee jaarlijks verminderd met ongeveer 2.000 ton. Verder wordt elk bedrijfspand op het terrein sterk geïsoleerd en met ledlampen verlicht. Ook wordt restwarmte vanuit koelinstallaties en de buitenlucht gebruikt om de kantoren te verwarmen.

Duurzaam distributiecentrum: firma Scherpenhuizen
De firma Scherpenhuizen, een distributiecentrum voor groente, fruit en exoten, werd in 2017 opgeleverd en mag zich sinds kort ook een van de meest duurzame panden van Nederland noemen. Het bedrijfspand, dat in Eindhoven staat, heeft geen gasaansluiting en is compleet voorzien van ledverlichting.

Het bedrijf is een groot deel van het jaar ook bijna helemaal zelfvoorzienend, onder meer omdat de koeling op zonnepanelen draait. Verder zijn er meerdere oplaadpunten voor elektrische auto's, wordt water hergebruikt en wordt het kantoor door middel van restwarmte verwarmd. Het fundament van het bedrijfspand bestaat bovendien uit gerecycled materiaal.

Extra duurzaam via een energievergelijker
Bedrijfspanden kunnen op diverse manieren bijdragen aan verduurzaming. Naast concrete maatregelen die het pand energiezuiniger maken, kan een onderneming vervolgens ook kiezen voor een zakelijke energieleverancier die groene energie levert. Via een online energievergelijker kunnen bedrijven snel nagaan welke leverancier het meest duurzaam is. Hiermee komen de genomen energiebesparende maatregelen nog beter tot zijn recht. Investeren in (duurzaam) vastgoed? Kijk eens naar nieuwe beleggingspanden.

Het artikel is een bijdrage van Pricewise.nlReacties


Laatste nieuws