Bouwen als experience: het onmogelijke mogelijk maken

De Heineken Experience in Amsterdam trekt jaarlijks zo’n miljoen dorstige bezoekers. Belangrijk onderdeel van de Experience is de ‘Brew You Ride’ die recent geheel is vernieuwd. In de ‘Brew You Ride’ wordt de bezoeker in een spectaculaire audiovisuele toer meegevoerd in het brouwproces. Het bouwproces, zonder r dus, vormde een experience op zich, omdat er binnen een korte tijd, op een relatief klein vloeroppervlak, heel veel moest worden gedaan.

Hans Grootendorst van Koers Groep, neemt VJ mee in zijn bouw-experience en roemt het Amsterdamse Koers team omdat ze het schijnbaar onmogelijke mogelijk maakten. Maar eerst meer over de ‘Brew You Ride’: “Je maakt als bezoeker een audiovisuele toer die je meeneemt door het hele bierbrouwproces. Dat gebeurt in vijf ruimtes: de Waiting Room, de Kettle Room, de Bottle Room, de Couch Room en, tenslotte, de Tasting Bar. Het ziet er allemaal zeer futuristisch uit, waarbij het hele brouwproces multimediaal door middel van projectie op plafond, wanden en vloer in beeld wordt gebracht, ondersteund door surround geluid. Als bezoeker zit je helemaal in het verhaal en word je via een hoop special effects meegevoerd. Heel spectaculair allemaal!”

De ‘Brew You Ride’ werd bedacht en ontwikkeld door NorthernLight en uitgevoerd in samenwerking met het Duitse Tamschick Media + Space dat verantwoordelijk was voor de productie van het multimediale deel, Heijmerink Wagemakers Vormgeversatelier dat verantwoordelijk was voor de interieurbouw en Beam Systems dat de AV hardware leverde. De overall coördinatie en het projectmanagement werd verzorgd door Ideal Projects.

Hoge eisen
Koers Groep verzorgde het bouwkundige deel van de ride. Dat wil zeggen de vloeren, de plafonds en de wanden, met inbegrip van de deuren. Met name die laatste vormden een forse uitdaging.

Grootendorst, commercieel verantwoordelijke bij Koers: “Niks was standaard in het project. Omdat de vloeren, plafonds en wanden van alle ruimten worden gebruikt als projectiescherm moesten ze perfect zijn afgewerkt en moesten ook de detaillering van de deuren perfect zijn. De speciale, vier meter hoge schuif- en draaideuren hebben we helemaal zelf uitgedacht, zelf geëngineerd en zelf gemaakt in onze eigen werkplaats in Barendrecht. Vervolgens zijn ze ook door onze eigen mensen gemonteerd. Alles moest aan zeer hoge eisen voldoen, want als je in Kettle Room staat mag je natuurlijk geen last hebben van de show in de naastgelegen Bottle Room.”

Bouwproces ondergeschikt gemaakt
De montage en productie de ‘Brew You Ride’ vormt een verhaal op zich, omdat er binnen een heel korte tijd, op een relatief klein vloeroppervlak, heel veel moest worden gedaan. Grootendorst: “Je moet bedenken dat de rest van de Heineken Experience, waar een miljoen bezoekers per jaar op af komt, gewoon doorging. En dat ook de conferentiezalen in het gebouw in gebruik bleven en dus ook de catering van al die evenementen. Tel daarbij op dat de locatie in het hartje van Amsterdam ligt, dan weet je wel ongeveer hoe lastig de planning en de logistiek was. Want het hele bouwproces was ondergeschikt aan de Heineken Experience processen. Die waren leading. Wij hebben dus heel veel dingen in het weekend en ’s nachts gedaan, omdat we dan het minste last hadden van de overige activiteiten. Maar ook dan moesten we nog steeds rekening houden met bewoners van nabijgelegen appartementen, en geluids- en stofoverlast tot een minimum beperken. Je moet bij zo’n gecompliceerde klus de juiste mensen hebben, een goeie uitvoerder en een flexibel bouwteam dat creatief om kan gaan met de planning. Petje af dus voor het hele Koers team, want zij realiseerden het schijnbaar onmogelijke.”

Meer weten?
Geïnteresseerd in de wijze waarop Koers Groep een gecompliceerde klus als de ‘Brew You Ride’ aanpakt en tot een goed einde brengt? Neem dan contact op met Roland van der Hoek, commercieel manager bij Koers Groep. U kunt hem bereiken op: 088 0990220 of 06 51517087. Mailen kan ook: rolandvanderhoek@koers.com.



Reacties


Laatste nieuws