Bank of America moet andermaal miljarden afschrijven

De Amerikaanse bankenreus Bank of America zal in totaal 5 miljard dollar aan waardeverminderingen en provisies moeten boeken nu de groep een schikking heeft getroffen met de hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac rond subprimeleningen. Beleggers reageren positief: voor de schikking dreigde Bank of America immers liefst 12,9 miljard dollar aan rommelkredieten te moeten opkopen bij een lange lijst hypotheekverstrekkers. Dankzij het akkoord met Fannie en Freddie is dat risico heel wat kleiner geworden.

Fannie Mae en Freddie Mac eisten dat Bank of America bijna 800.000 woonkredieten zou terugkopen die de twee bedrijven in 2008 hadden overgenomen van Countrywide. Die hypotheekbank werd in volle financiële crisis overgenomen door Bank of America, maar heeft het bedrijf sindsdien alleen maar slapeloze nachten bezorgd.

Bank of America heeft nu een schikking bereikt, die er uiteindelijk toe heeft geleid dat de groep een waardevermindering van 2 miljard dollar moet boeken op zijn woonkrediet- en verzekeringstak. Tegelijkertijd neemt Bank of America nog eens een voorziening van 3 miljard dollar voor de woonkredieten die het terugkoopt van Freddie Mac en Fannie Mae. De in totaal 5 miljard dollar aan waardeverminderingen en provisies zullen worden opgenomen in Bank of America's resultaten voor de laatste drie maanden.

Het is trouwens de tweede keer in erg korte termijn dat Bank of America wordt herinnerd aan zijn desastreuze overname van Countrywide in september 2008. Vorige week daagde de Amerikaanse verzekeraar Allstate Bank of America en diens dochter Countrywide voor de rechter omdat beide ondernemingen zouden hebben gelogen over de kwaliteit van een pakket subprime-leningen van 700 miljoen dollar die ze hadden verkocht.

Toch reageren de meest beleggers maandag positief op het nieuws. Zonder de deal met Fannie en Freddie dreigde Bank of America immers een veel groter bedrag aan subprimekredieten te moeten terugkopen. In totaal eisten verschillende groepen immers dat Bank of America zo'n 12,9 miljard dollar aan hypotheken zou terugkopen. De helft van die claims zou afkomstig zijn van hypotheekverstrekkers die in leven worden gehouden door de overheid, zoals Fannie en Freddie. Dankzij de schikking die maandag werd bekendgemaakt, is het risico dat Bank of America dat enorme bedrag zou moeten ophoesten afgenomen.

Reacties