Duurzaam vastgoed in 2018? Deze subsidies leveren u geld op

Duurzaamheid blijft ook in 2018 een grote rol spelen bij het ondernemen en beleggen in vastgoed: een positieve ontwikkeling die door de overheid gestimuleerd wordt. De diverse subsidies maken duurzaam vastgoed een interessante investering met financiële voordelen. Bent u al op de hoogte van de mogelijkheden? Subsidiespecialist Subvention zet ze op een rij.

Financiële en fiscale voordelen
Vandaag de dag worden we bijna overstelpt door informatie over regelingen en duurzaamheidsontwikkelingen. Bij Subvention zijn we als subsidieadviesbureau dagelijks in gesprek met vastgoedbeleggers, ondernemers en woningcorporaties die zelf niet uit het doolhof van subsidies komen. We hebben daarom de belangrijkste regelingen voor u op een rij gezet, inclusief de financiële of fiscale voordelen.

1) Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie - SDE
Voor de SDE ontvangt u een maximale subsidie van € 0,074 per opgewekte kWh. Dit ontvangt u over een looptijd van 15 jaar.

2) Investeringssubsidie Duurzame Energie - ISDE
De ISDE geldt onder andere voor warmtepompen, zonneboilers en biomassaketels. Investeert u bijvoorbeeld in een lucht-waterwarmtepomp van 50 kW dan bedraagt de subsidie maximaal € 6.000.

3) Energie Investeringsaftrek - EIA
De EIA is een fiscale subsidie. Investeert u in een energiezuinige voorziening of installatie, dan bedraagt het fiscale voordeel 13,625% van de gemaakte kosten. Daarnaast zorgen energiezuinige investeringen natuurlijk ook voor een lagere energierekening.

4) Milieu Investeringsaftrek - MIA
Investeert u in nieuwbouw met het duurzaamheidskeurmerk BREEAM Excellent, dan kunt u profiteren van de MIA. De subsidie bedraagt dan 3,375% van de gebouwkosten. Gaat u nog een stap verder en bouwt u volgens het keurmerk BREEAM Outstanding, dan bedraagt de subsidie zelfs 6,75% met een maximum van € 25.000.000.

Huursector moet snel zijn
Voor woningcorporaties en andere verhuurders zijn de STEP en RVV de belangrijkste subsidieregelingen. En gezien de laatste ontwikkelingen is het ook zeker de moeite waard om ze te benoemen. De budgetten zijn namelijk ontoereikend voor de rest van het jaar. Wie nog van de subsidies wil profiteren, moet dus eigenlijk vandaag nog actie ondernemen.

1) Regeling Vermindering Verhuurderheffing – RVV
Investeert u in huurwoningen door bouw of verbouw, sloop van woningen in krimpgebieden of transformatie van vastgoed naar woonfunctie? Dan komt u in aanmerking voor fiscaal voordeel vanuit de RVV. Echter, de verwachting is dat het budget daarvan eind maart 2018 al is uitgeput. Begin februari was er nog € 108 miljoen beschikbaar, maar het aantal aanvragen is de afgelopen periode flink gestegen. En met subsidies van € 10.000 tot € 25.000 per woning loopt het budget snel terug. Wilt u dus nog van de RVV profiteren, dan is het van belang om uw aanvraag zo snel mogelijk in te dienen.

Meer info
Graag gaan we met u in gesprek over uw verduurzamingsplannen! We denken met u mee over de maximale financiële kansen en om geen subsidies mis te lopen, stellen we een agenda op met alle deadlines. Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Subvention via het online contactformulier of telefonisch via 053 – 434 85 12 of 038 – 853 13 85.

2) Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector – STEP
Verhuurt u sociale huurwoningen en bent u van plan om die in de periode van 2018-2020 te verduurzamen? Bij het verbeteren van de energieprestatie komt u in aanmerking voor de STEP. Alle verduurzamingsprojecten waarvan de vernieuwde Energie-Index is afgemeld vóór het einde van 2020 komen in aanmerking.

Het indienen van een aanvraag kan echter uiterlijk tot en met 31 december van dit jaar. Dat kan alleen als er nog budget is, maar de verwachting is dat dit in juni al is uitgeput. Inventariseer daarom nu alvast uw projecten tot en met 2020 en dien uw aanvraag op tijd in.

Groenfinanciering
Naast bovenstaande subsidies is er ook nog de mogelijkheid tot groenfinanciering. Dit is een samenwerking waarbij de overheid ‘groene’ spaarders en beleggers belastingvoordeel geeft, waardoor banken weer een extra laag rentetarief kunnen bieden bij leningen aan ‘groene’ investeerders. Als investeerder heeft u hier echter wel een groenverklaring voor nodig.

Reacties
Dossier Subsidie