Structurele leegstand vraagt duurzame oplossing




Wat is het geheim van Utrecht en Amersfoort? Deze steden zien in waar de werkelijke oorzaak van structurele leegstand zit en stemmen hier hun beleid op af. De afgelopen jaren is hier een beheerste groei van bedrijfsterreinen ingezet. Hierdoor zijn de vraag naar en het aanbod van kantoorruimte redelijk goed op elkaar afgestemd. Ook hebben beide steden een heldere visie op de bestemming van bestaande kantoorpanden. Amersfoort is die visie aan het aanscherpen in de Visie Werklocaties die begin 2011 moet verschijnen.

Op een duurzame manier omgaan met bestaand commercieel vastgoed zou wel eens de sleutel kunnen zijn voor het oplossen van de leegstand. Ik zal u uitleggen wat ik bedoel.

Naar schatting meer dan zes miljoen vierkante meter commercieel vastgoed staat in Nederland te wachten op nieuwe huurders. Vaak gaat het hier om structurele leegstand omdat deze bedrijfsgebouwen niet meer voldoen aan de wensen van bedrijven of aan de eisen van de tijd. En er is nog een ontwikkeling die het proces van structurele leegstand versterkt, namelijk de bouw van grote business-parken aan de rand van de stad. Redenen om snel een duurzame oplossing te zoeken voor de structurele leegstand van commercieel vastgoed.



Reacties


Laatste nieuws