Italië wil dat besluit komst EMA naar Amsterdam wordt herzien

Nu bekend wordt het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) eerst een tijdelijk onderkomen krijgt, wil Italië de beslissing aanvechten. Het land gaat de Europese Commissie en andere autoriteiten vragen of het besluit kan worden herzien en dat Milaan als standplaats kan worden heroverwogen, meldt Reuters.

EMA verhuist per 30 maart 2019 van Londen naar Amsterdam vanwege de brexit. Totdat het permanente gebouw aan de Zuidas klaar is zal het EMA gehuisvest worden in het door OVG herontwikkelde Spark-gebouw in Sloterdijk. Daar is minder ruimte dan in het definitieve gebouw. 

'Niet blij' 
Volgens het FD is de Italiaanse directeur van het EU-agentschap, Guido Rasi, niet blij met de dubbele verhuizing. Hij gaf aan dat het dagelijkse werk van het agentschap eronder zal lijden, terwijl het juist een van de criteria bij de uitverkiezing was dat dit niet zou gebeuren.

Loting
De komst naar Amsterdam ging niet zonder slag of stoot. Er was uiteindelijk een loting voor nodig om tot dit besluit te komen. In de derde en laatste ronde kregen Amsterdam en Milaan beide 13 stemmen en was een loting door EU-voorzitter Estland noodzakelijk. Daarbij trok Amsterdam aan het langste eind.

Pirelli
De locatie die Milaan heeft voorgesteld voor het EMA is het Pirelli gebouw, vlak voor het centraal station van Milaan. De kantoortoren van 127 meter hoog stamt uit 1978 en was gebouwd om als hoofdkantoor te fungeren voor de bandenproducent Pirelli. Milaan heeft toentertijd uitgebreide plannen ingediend om het kantoor te transformeren naar de wensen van het EMA. 

Reacties