Van Wijnen daagt ondernemers uit op Suikerunie terrein ‘De Loskade’

Wie neemt plaats in de circulaire economie in Groningen en gaat zo een bijdrage leveren aan de woonwijk van de toekomst aan De Loskade? Die vraag stelde Van Wijnen tijdens een workshop in de Waste Shelter van kunstenares Claudy Jongstra op het Waagplein in Groningen.

Ruim 130 hectare op het voormalig Suikerunie terrein in Groningen ligt klaar om opnieuw ontwikkeld te worden. Tot 2030 is er ruimte voor innovatieve en experimentele ontwikkelingen.

Ook een short stay hotel
Peter Hutten, regiodirecteur Van Wijnen, legt uit (op de foto presenteert hij de plannen):” Van Wijnen gaat op een deel van het terrein onder de projectnaam De Loskade experimenteren met de wijk van de toekomst en vorm geven aan duurzame innovaties op het gebied van wonen, werken, leren en recreëren. Er wordt ondermeer een short stay hotel gerealiseerd door middel van circa 40 kleine, stapelbare en remontabele woningen. De woningen zijn gemaakt van materiaal dat afbreekbaar is tot herbruikbare grondstoffen. Daarnaast wordt huisvesting gerealiseerd voor enkele (startende) ondernemers.”

Tijdens de workshop ‘Op de koffie bij Claudy’ presenteerde Van Wijnen haar plannen voor De Loskade. Het belang van circulariteit werd ondersteund door presentaties van de internationaal bekende kunstenares Claudy Jongstra en topbestuurders van Circle Economy, DSM en Koninklijke Oosterhof Holman.

Meedoen
Peter Hutten, regiodirecteur van Van Wijnen Noord riep tijdens een interactieve sessie ondernemers op om mee te doen met de realisatie van de woonwijk van de toekomst. “Het gaat niet alleen om wonen en werken maar ook om zaken als mobiliteit, recreatie en educatie. Bijdragen van klein tot groot zijn welkom.”

Koninklijke Oosterhof Holman is de eerste ondernemer die zich heeft aangesloten bij het project. “Wij willen samen met Van Wijnen zowel de ondergrond als de bovengrond volledig energieneutraal inrichten. Ook onderzoeken we hoe we vrijgekomen materialen binnen onze projecten kunnen hergebruiken op De Loskade. Het partnerschap met Van Wijnen betekent voor ons weer een goede stap richting een circulaire wereld. Wij gaan voor 100 procent circulair in 2030,” aldus Harm Beerda, CEO van Koninklijke Oosterhof Holman.

Het bedrijf zal ook de eerste bewoners van de wijk leveren: een deel van het personeel dat aan de uitvoering van Aanpak Ring Zuid werkt neemt zijn intrek in de kleine woningen op het terrein.

Reacties

Lees onze special over Special Vastgoedfinanciering