Gemeenschappelijk wonen voor senioren in kaart gebracht

De vraag naar collectieve woonvormen groeit steeds meer, maar welke woonconcepten zijn er allemaal op de markt? Het boek Woondromen 55+, een inspiratie- en doeboek over gemeenschappelijk wonen, zet alle ontwikkelingen op een rij. 

Tijdens het landelijke congres Expeditie Begonia op 11 oktober, is het boek gepresenteerd. De auteurs zijn Kees Penninx, oprichter van ActivAge, en Yvonne Witter, adviseur bij Aedes Actiz Kenniscentrum Wonen Zorg. De publicatie biedt speciale aandacht voor woonconcepten voor mensen in hun tweede levenshelft. In het boek komen twee projecten van Blauwhoed aan bod: De Zwanenbloem in Bleiswijk en ParkEntree in Schiedam.

Praktische tips
“Woondromen55+ is een inspiratie- en doeboek voor 55-plussers die overwegen om een eigen initiatief tot gemeenschappelijk wonen te starten en die zich stevig in dit onderwerp willen verdiepen”, legt Kees Penninx uit. “Dit boek informeert senioren over verschillende woonvormen in zowel de huur- als koopsector en helpt hen op weg met informatie en praktische tips. Een dergelijk boek bestond nog niet, terwijl we merkten dat er wel behoefte aan is. De vraag naar collectieve woonvormen groeit. De senioren van nu willen de regie over hun leven houden en niet eindigen in een verzorgingstehuis. We zijn voorbeeldprojecten gaan verzamelen van mogelijke woonvormen en al snel kwamen we bij Blauwhoed terecht.”

Senior Smart Living
Blauwhoed is al langer bezig met projectontwikkeling voor senioren. Tineke Groenewegen, senior marketing manager bij Blauwhoed: “Bij Blauwhoed merkten we dat deze doelgroep eigen wensen en ideëen heeft over woonoplossingen. Wij hebben naar deze ideeën geluisterd en het concept Senior Smart Living in het leven geroepen. Een concept waarin senioren samen met leeftijdsgenoten kunnen wonen, werken en recreëren.”

ParkEntree
In Schiedam wordt voor het eerst werk gemaakt van het Senior Smart Living concept. In het project ParkEntree ontwikkelt Blauwhoed woningen en appartementen met optimaal wooncomfort en waar de bewoners zelf de gezamenlijke ParkEntree Lounge en de binnentuinen beheren. Hierbij krijgen zij ondersteuning van een hospitality manager van Stichting Vitaal & Zo. Op 10 oktober 2017 is de verkoop van de tweede fase van ParkEntree gestart. Naar verwachting start de bouw van de eerste fase nog voor het eind van 2017.

De Zwanenbloem
De Zwanenbloem is het tweede project van Blauwhoed dat in Woondromen55+ wordt aangehaald; een tekenend voorbeeld van de invloed van bewonersinitiatieven. Tineke Groenewegen: “Het begon met een handgeschreven brief van een enthousiaste dame die een idee had over hoe en waar zij wilde wonen. Samen met haar zijn we gaan zoeken naar gelijkgestemden. Met behulp van co-creatiesessies hebben we uiteindelijk een gebouw met 28 luxe apppartementen kunnen realiseren.” De Zwanenbloem werd eind 2014 opgeleverd.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021