Deze nieuwbouwwijken verdubbelen Muiden en Weesp in omvang

Dat er in de Metropoolregio Amsterdam in hoog tempo woonruimte bijgebouwd moet worden moge duidelijk zijn. Onder de rook van de hoofdstad gebeurt dit ook. Bij Muiden en Weesp komen aan weerszijden van de A1 nieuwbouwwijken die de plaatsen qua grootte verdubbelen.

Ten zuiden van de A1 komt nieuwbouwwijk Weespersluis (ten noordwesten van Weesp), met in totaal 2.750 woningen. Ten noorden van de A1 komt nieuwbouwwijk De Krijgsman (ten westen van Muiden), met in totaal 1.300 woningen.

In de verkoop
De plannen om op deze locaties woningen te ontwikkelen ontstonden circa 15 jaar geleden al, maar mede dankzij langdurige bestemmingsplanprocedures en tussenkomst van de crisis, nemen ze pas sinds enkele jaren een vlucht. Beide ontwikkelingen lopen nagenoeg gelijk aan elkaar: bij beide wijken is de eerste fase recentelijk in de verkoop gegaan.

Nieuwbouwborrel
Op donderdag 14 september organiseerde nieuwbouwplatform Amsterdam Woont weer een borrel. Dit keer op het terrein waar De Krijgsman Muiden over enkele jaren volledig gerealiseerd zal zijn. Het terrein was voorheen in gebruik door een buskruitfabriek. De nieuwbouwborrel vond plaats in een van de hallen van de voormalige fabriek, die inmiddels dienstdoet als evenementenlocatie. Hier werden de plannen toegelicht.


De Krijgsman Muiden
Het terrein van de voormalige buskruitfabriek (gesloten in 2002) krijgt een woon- en kantoorbestemming. Marcus Wieringa, de projectontwikkelaar van KNSF Vastgoed, is aanwezig om de plannen toe te lichten. ‘’Bij de planvorming is rekening gehouden met bestaand groen en de oorspronkelijke productiewegen van de fabriek. Die wegen worden nu recreatiepaden die tussen de bebouwing door slingeren. Het scheidt de verschillende woongebieden. De kantoren zijn vooral langs de snelweg gesitueerd.’’


De Krijgsman Muiden is een samenwerking van La4Sale, architectenbureau Hoogeveen, Dura Vermeer, Thuis in Bouwen en KNSF Vastgoed. De bouwwerkzaamheden vangen volgende maand aan. De plannen worden in diverse fasen gerealiseerd, waarin nog niet alles definitief is vastgelegd. ‘’Zo is er bijvoorbeeld nog ruimte voor een hotel, horeca, een sportschool, kleinschalige detailhandel en een gezondheidscentrum.’’

Weespersluis
Om de plannen voor Weespersluis toe te lichten is Harm Janssen, regiodirecteur van BPD, aanwezig. Als projectdirecteur is hij namens AM, Blauwhoed, Adriaan van Erk en Van Wijnen betrokken bij de ontwikkeling. ‘’In totaal komen er 2.750 woningen in het gebied. Een groot aantal, maar toch wordt slechts een derde deel van het terrein bebouwd. De rest wordt gereserveerd voor water en groen. Daarnaast is er plaats voor ondernemers, winkels, horecagelegenheden, een basisschool en een sporthal.’’


De wijk wordt opgedeeld in drie deelgebieden, waarin verschillende woningtypen, zoals herenhuizen, tweekappers en vrijstaande villa’s komen te staan. Ook zijn er vrije kavels voor zelfbouw beschikbaar. De bouw van de eerste fase start eind dit jaar.

Amsterdam
De interesse voor de woningen in beide gebieden is groot, vooral onder Amsterdammers. Van de kopers van de eerste fases is maar liefst 80% afkomstig uit de stad. ‘’Geïnteresseerden in nieuwbouw kunnen in Amsterdam maar mondjesmaat terecht,’’ verklaart Niek Verveen, voorzitter Amsterdam Woont. ‘’Het is dus niet voor niets dat vandaag in het teken staat van de buitenplaatsen van Amsterdam. We zien dat de vraag naar nieuwbouw in de hele regio groot is. Zo’n wijk als hier heet dan misschien wel Weespersluis, maar het ligt in feite tegen Amsterdam aan.’’

‘’In de toekomst zal Amsterdamwoont.nl vaker de stad verlaten. Bijzondere locaties, ook dieper de regio in, zijn voor stakeholders en zeker de woningzoeker belangrijker dan ooit,’’ aldus Verveen.
 

Reacties