CBS: 'Prijzen koopwoningen opnieuw lager'

De prijsdalingen in de Nederlandse koopwoningmarkt houden aan, zo blijkt uit nieuwste cijfers van het CBS. Zo waren de verkochte bestaande koopwoningen in oktober gemiddeld 1,1 procent goedkoper dan in oktober 2009. De prijsdaling was groter dan de 0,4 procent in augustus en 0,6 procent in september. In de daaraan voorafgaande maanden was de prijsdaling juist geleidelijk aan kleiner geworden. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. Lees overigens ook over de verschillen met Woningmarktcijfers die vandaag ook met cijfers naar buiten kwam. Zie elders op onze site.

Vrijstaande woningen zijn in oktober het meeste in prijs gedaald. De verkoopprijzen hiervan lagen 1,8 procent lager dan in oktober 2009. Ook appartementen, tussenwoningen en twee-onder-een-kapwoningen waren goedkoper. Hoekwoningen waren nagenoeg even duur als een jaar eerder.

Regionaal bezien zijn de verschillen in prijsontwikkeling groot. Alleen in Groningen, Friesland en Limburg waren de prijzen hoger dan een jaar eerder, in alle andere provincies waren ze lager. In Flevoland was de prijsdaling met 3,3 procent het grootst.

Ten opzichte van september 2010 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,5 procent. Dit is gelijk aan de prijsdaling in september ten opzichte van een maand eerder. Door deze dalingen is de prijs van verkochte woningen gezakt tot het prijspeil van oktober 2006.
In oktober wisselden bijna 10 duizend bestaande woningen van eigenaar. Dat is bijna 13 procent minder dan in oktober 2009. Van alle woningtypen lag het aantal transacties lager dan een jaar eerder. De duurdere woningen deden het relatief het best. Er werden in de eerste tien maanden van 2010 vrijwel evenveel woningen verkocht als in dezelfde periode in 2009.

Reacties