Hoe een groot transformatieproject in beweging is gebracht

Het staat nu nog voor een deel in de steigers, maar in september wordt het Walkart House opgeleverd. Een goed voorbeeld van een geslaagd transformatietraject, waarbij het voormalige stadskantoor van Zeist in zo’n twee jaar is omgetoverd in 30 luxe appartementen en een plint van 800 m2 bedrijfsruimte. De appartementen zijn inmiddels verkocht, de bedrijfsruimtes komen dit najaar op de markt. 

Huub Verwoolde en Cees-Jan Zegers, die enkele maanden geleden het Maison Descartes in Amsterdam verwierven, stonden aan de basis van de complete make-over van het voormalige stadskantoor in Zeist en realiseerden daar met Van Baaren aannemers iets heel tofs. Zij zagen de potentie van het gebouw en de plek, net zoals ze dat zien in Amsterdam. 

Financiering lastig bij banken
Je mag de potentie van een plek en een gebouw dan zien: het project moet nog wel gerealiseerd en, ook dat nog, gefinancierd worden. Want terwijl de meeste banken maar wat graag klaar staan om geld te steken in projecten die al zo goed als af zijn, zijn ze behoorlijk terughoudend als het erom gaat iets te financieren waar nog een begin mee gemaakt moet worden. Cees-Jan Zegers: “Banken konden wel iets voor ons betekenen, maar niet voldoende. Dat hangt waarschijnlijk samen met het verdienmodel van banken. Maar het zou ook kunnen zijn dat de nieuwe regelgeving deelname aan projecten zoals dit in de weg staat. Want als zo’n transformatieproject eenmaal goed op de rails staat, dan staan ze in de rij om de zaak te (her)financieren. Maar die start moet je wel kunnen maken.” 

"Banken konden wel iets voor ons betekenen, maar niet voldoende. Dat hangt waarschijnlijk samen met het verdienmodel van banken". 

Kortlopende ontwikkelingsfinanciering
Verwoolde en Zegers deden voor de financiering van de transformatie in Zeist dan ook geen beroep op een bank, maar werkten samen met DCMF, een afkorting die staat voor Dutch Commercial Mortgage Finance. Een hypotheekverstrekker gespecialiseerd in kortlopende ontwikkelingsfinancieringen, denk daarbij aan tussen de 2 en 18 maanden, voor commerciële partijen. Verwoolde: “Wij kwamen met ze in contact via ons intermediair Barlavento in Utrecht en hadden ook al eens met ze gesproken op de Provada.” Zegers: “DCMF vormt een uitstekend alternatief. Zowel voor een bank als voor particulier geld. Ze rekenen weliswaar een hogere rente, maar stellen je in staat een waardesprong te realiseren.”  

Snel en flexibel
Verwoolde: “DCMF werkt heel direct. Je hebt niet te maken met een grote, logge organisatie met een callcenter als front-office, maar met mensen van wie je het mobiele nummer hebt. Ze staan altijd voor je klaar, reageren snel waardoor je snel kunt schakelen en ze zijn flexibel. Bij een bank duurt het hele traject van eerste gesprek tot uiteindelijke financiering maanden, terwijl je bij DCMF kunt denken in weken. Bovendien beoordeelt DCMF een aanvraag ook meer op de eigen inschatting van de haalbaarheid van een project.”     

Meer weten?
Bent u geïnteresseerd in de visie en aanpak van DCMF bij transformatietrajecten? Neem dan contact op met DCMF op (020) 719 719 7 of via de mail op: info@dcmf.nl 

Reacties
Dossier Transformatie