Rabobank: prijzen koopwoningen blijven dalen

Analisten van de Rabobank verwachten een verdere daling van de huizenprijzen. Over 2010 zal de daling van de huizenprijzen uitkomen op 2 procent en in 2011 nog een met 1% gemiddeld. Inmiddels zijn zes kwartalen van dalende huizenprijzen gevolgd door twee kwartalen van stijgende prijzen. Dat wijst op "nagenoeg stabiliserende prijzen'', aldus de bank.

In het derde kwartaal van 2010 liet de Prijsindex Bestaande koopwoningen van het CBS en het kadaster een toename zien van 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal van dit jaar was die stijging 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De verschillen tussen de regio's in het land zijn overigens groot.

Het aantal transacties zal dit jaar en volgend jaar licht stijgen. De vraag naar woningen neemt enigszins toe, doordat er ,,voorlopig duidelijkheid'' is over de aftrek van de hypotheekrente, de werkloosheid daalt en de hypotheekrente historisch gezien laag is, aldus de Rabobank. De economen van de bank denken dat het aantal verkopen van bestaande huizen dit jaar zal uitkomen op 130.000 en volgend jaar op 145.000. De bank spreekt over ,,lichtpuntjes'' op de woningmarkt. Voor de financiële crisis lag het aantal verkopen op circa 200.000 per jaar

Reacties