Blog trendwatcher Duivestein: Nooit meer alleen

Soms lijkt het wel magie. De voordeur wordt automatisch ontsloten omdat de voordeurbel jouw gezicht herkent. Het licht in de woonkamer communiceert ondertussen snel met je agenda en past zich vervolgens aan aan jouw stemming. Heb je een drukke werkdag achter de rug dan rustgevend blauw, is het de laatste dag van de week dan aanzwengelend rood. Ook heeft het licht alvast je boxen een seintje gegeven om je favoriete playlist aan te zetten. De koffie pruttelt alvast op de achtergrond en de magnetron laat een luide ping horen, omdat je eten opgewarmd en al voor je klaar staat.

In het huis van de toekomst communiceert elk apparaat met elkaar. Alles en iedereen is verbonden via het internet en weet van elkaars aanwezigheid en activiteit af. Het is de vuilnisbak die aangeeft wanneer de vuilniszak vervangen moet worden. Het is de wc die iedere doorgetrokken boodschap registreert en automatisch afrekent met de gemeente. Het zijn de planten die aangeven wanneer ze water nodig hebben. En het is de hond die via een app, die met zijn halsband verbonden, via een aantal foto’s laat weten hoe zijn dag is geweest.


Al deze apparatuur wordt aangestuurd door een digitale butler die volledig op de hoogte is van jouw doen en laten en jouw allerdiepste verlangens. Deze avatar is zo geprogrammeerd dat hij of zij zelfs in staat is om een relatie met je aan te gaan. Niet alleen waakt en verzorgt ze jouw huis, maar ook op je werk weet ze je te vinden en stuurt ze je af en toe een berichtje: “Ik mis je en kom je snel naar huis, dan kunnen we vanavond gezellig met zijn tweeen op de bank een filmpje kijken.” Toekomstmuziek of niet?

In Japan heeft het bedrijf Vinclu een anime karakter in de vorm van een hologram in het leven geroepen die precies doet wat hierboven allemaal beschreven staat. Eenzaamheid is een groot probleem, een groot gedeelte van de bevolking is alleenstaand en op deze manier proberen ze deze problematiek op te lossen. Verkering met je huis, wie had dit ooit gedacht?

Trendwatcher Sander Duivestein onderzoekt de impact van nieuwe technologie op de mens, bedrijven en maatschappij. Hij vindt dat te weinig mensen zich verdiepen in de (technologische) mogelijkheden van de toekomst en stelt voor dat we out of the box denken, of gewoon die hele box weggooien: ‘Als je blijft zitten, qua nadenken, in het verleden dan schiet het niet op, want de toekomst komt er keihard aan.’

Reacties

Lees onze special over Special Vastgoedbeslissers 2021