'Studentenhuisvesting is nu een volwassen beleggingscategorie'

Volgens vastgoedadviseur Savills is de studentenhuisvestingsmarkt uitgegroeid tot een volwaardige beleggingscategorie.

De introductie van het leningsstelsel in 2015 leidde tot een daling van het aantal studenteninschrijvingen. De inschrijvingen van 2016/2017 zijn echter weer terug op niveau. Zo neemt het aantal internationale studenten met name sterk toe en beslaat nu 11,4% van de totale Nederlandse studentenpopulatie.

Veel nieuwe projecten
Ontwikkelaars hebben de toenemende vraag naar studentenhuisvesting met zelfvoorzienende zelfstandige eenheden (PBSA) niet genegeerd en voor de periode 2017-2019 worden er 21.400 nieuwe studentenunits verwacht, grotendeels rekening houdende met de toenemende behoefte aan kamers met eigen faciliteiten.

Grote vraag
De combinatie van toenemende schaalgrootte, steeds professioneler management met duidelijke visie en optimalisatie van huurinkomsten maakt studentenhuisvesting tot een steeds sterkere beleggingscategorie. Dit resulteert in een betere aansluiting op de vereisten van (internationale) beleggers. Op dit moment overstijgt de vraag naar PBSA het daadwerkelijke aanbod, met name omdat beleggers op zoek zijn naar product met voldoende schaal of portefeuilles en graag een operator platform willen aankopen of uitrollen in Nederland.

'Volwassen geworden'
Bas Wilberts, Head of Alternative Investments bij Savills Nederland: “De huidige pijplijn nieuwbouw studentenhuisvesting zal worden geëxploiteerd door professionele en internationaal bekende operators; een teken dat de studentenhuisvestingmarkt volwassen is geworden. Bovendien laat de grote investeringsbereidheid in dit  segment zien dat studentenhuisvesting in Nederland een op zichzelf staande beleggingscategorie is geworden.”

Savills verwacht dat het beleggingsvolume van 2017 waarschijnlijk het volume van €425 miljoen in 2016 zal evenaren. Of dit volume overschreden zal worden hangt af van nieuwe projecten of portefeuilles die naar de markt zullen worden gebracht.

Foto: Created by Nensuria - Freepik.com.



Reacties


Laatste nieuws