Nieuwe telling: Nederland telt 73 flexoffices/coworking concepten

Er komen in ons land in een hoog tempo nieuwe flexkantoorconcepten erbij. VJ heeft inmiddels een actuele lijst van 73 flexoffices/coworking concepten (peildatum 22 juni 2018) met in totaal 558 fysieke locaties hier te lande. Dat lijkt veel, maar volgens onderzoek bedraagt het totale metrage van al deze flex-vestigingen gezamenlijk zo'n 900.000 m2, nog geen 2% van het totale kantorenareaal in ons land. 

Seats2meet is met 117 locaties koploper in de lijst. Daarbij moet worden aangetekend dat deze aanbieder het ook bemiddelt tussen andere partijen uit de lijst waardoor mogelijk locaties dubbel worden geteld. Regus mag inmiddels wel het oudst bewezen flexkantoorconcept in Nederland zijn. Het heeft tachtig locaties in 30 plaatsen in Nederland, goed voor een tweede plaats, maar het zou zomaar kunnen dat ze binnenkort op de eerste plaats staan omdat ze in hoog tempo willen uitbreiden tot maar liefst 250 locaties in Nederland. Op de derde plaats staat verrassend Het Coachhuis dat naar eigen zeggen zo'n 79 locaties bezit, nauwelijks minder dan Regus.

Naam     Aantal vestigingen
Seats2Meet     117
Regus     80
Het Coachhuis     79
The Office Operators   27
FlexOffiZ     22
Smart Office     20
Tribes     16
Officetime     15
HNK     13
Unitz     11
Workspot     10
WTC     8
KleinKantoor/ per 15 mei naar Mindspace 7
Tauro     7
Spaces     6
Wicked Grounds     6
MyOffice     6
Offices For You     6
Synderella Real Estate Facilities 5
Basic Kantoor     5
Super Studio's     5
oVVice     4
Place for Bizz     4
Office TOday     4
Nest     4
AtoomClub     3
B.Amsterdam     3
Igluu     3
Office Hotel     3
ROOOMS     3
Complex Offices     3
Office hotel     3
Flexizone (offices)     3
Hashtag Workmode   2
rent24     2
Scalehub     2
Smart Business Center   2
WeWork     2
Novalis     2
Bouncespace     2
Bij Hanz     1
Business Center Deventer   1
Business Center Salland   1
CIC Rotterdam     1
De Ruimte     1
Goede Gasten     1
Goodplace2work     1
Het Werkstation     1
Maliebaan 45     1
Merkspace     1
Places to work     1
Stikkerbuilding     1
SX     1
The Student Hotel     1
UCO     1
De Zaak Vught     1
Hofclub     1
Frame21     1
Amsterdam Offices     1
TransVenture     1
S-CLUSIV     1
7AM     1
Verzamelgebouw Reeuwijk 1
Plenty     1
Werkfabriek     1
Corporates Places     1
Meeting Point     1
Workthere     1
Het Warenhuis     1
Epicenter     1
Welkin & Meraki     1
Bink36     1
C-Béta     1

Zo zijn de panden van HNK in bezit bij beursfonds NSI, FlexOffiZ bij de fondsen van Annexum en Unitz bij Kroonenberg Groep. Hoewel op sommige websites worden ook Starbucks als Coffee Company aanbevolen als locaties met flexwerkplekken, hebben we die niet opgenomen in de lijst omdat hun primaire doel niet het verschaffen van een kantoorfunctie is. In principe zou dit ook moeten gelden voor The Student Hotel, maar vooralsnog hebben we gemeend dit wel in de lijst op te nemen.   Mocht u nog hiaten aantreffen in deze lijst, meld het ons op research@vastgoedjournaal.nl. Toelichting: het gaat hier om zelfstandige flexkantoor/coworking concepten die zowel werkplekken als vergaderruimten in Nederland aanbieden. In dit overzicht is geen onderscheid gemaakt tussen concepten die de locaties daadwerkelijk in eigendom hebben of van andere partijen huren.
Wie meer wilt weten over de achtergronden van de flexkantoorconcepten en hun bedenkers, die kan de serie SKEPP-interviews op Vastgoedjournaal nog eens op naslaan. U kunt die makkelijk vinden door SKEPP in het zoekvenster op de VJ homepage in te voeren. 

Op de foto een vestiging van Atoomclub in Amersfoort

Lees ook: Opmars flexoffices: 'Voor succes moet je de lessen van de hotelsector volgen'
 

Reacties
Dossier Flexkantoorconcept

Regus opent haar eerste center in Heerlen

Niet alleen in Leidsche RIjn Centrum heeft kantooraanbieder Regus voet aan wal gezet, ook in de Limburgse stad Heerlen. Hier heeft Regus heeft met de verhuurder een huurovereenkomst gesloten voor een nieuw center in kantoorgebouw Lindestaete. De vestiging telt 1.184 m2.

21 september 2018 om 13:44 | 1 min

Regus breidt verder uit in Den Bosch

Regus, de wereldwijde aanbieder van werkplekken, heeft de deuren geopend van een nieuw business center in ‘s-Hertogenbosch, in kantoor ’Le Triangle’ op het Pettelaarpark. Dit wordt de derde locatie in Den Bosch, Regus heeft al eerder twee centrumlocaties geopend.

18 september 2018 om 09:48 | 1 min