De vastgoedmarkt is een grootverbruiker van energie. Vandaar dat de overheid wetgeving heeft aangekondigd, waarbij vanaf 2023 kantoorpanden minimaal het energielabel C moeten hebben om nog langer als kantoorpand te mogen worden verhuurd. Een bijdrage van MAIN Energie.

In reactie daarop hebben een aantal geldverstrekkende partijen aangekondigd dat zij per 2023 alleen ‘groene’ panden met de juiste energielabel financieren. Met als gevolg dat over een paar jaar zogenaamde ‘bruine’ panden niet meer in aanmerking komen voor (her-)financiering.

Gunstiger voorwaarden
Een bijkomende positieve ontwikkeling is dat panden voorzien van een A, B dan wel C-energielabel tegen gunstiger voorwaarden kunnen worden gefinancierd. Sommige geldverstrekkende partijen bieden vastgoedklanten -soms zelfs gratis- diensten aan om panden te verduurzamen. Andere partijen belonen projecten die een grote energie-efficiëntie of een energielabelsprong realiseren, met speciale financieringsmogelijkheden. Deze transitie creëert een duurzame vastgoedomgeving die dus zijn waarde behoudt voor toekomstige generaties én het klimaat ontlast.

Omdat MAIN Energie dé energieleverancier voor de vastgoedmarkt is, spelen wij proactief in op de bovenstaande ontwikkelingen, zodat wij onze klanten kunnen ontzorgen én ondersteunen bij de verduurzaming van hun vastgoed.

Voorbeeld
Een mooi voorbeeld hiervan is onze mijnMAIN portal. Daarin zien onze vastgoedklanten in één oogopslag -voor het hele portfolio- het energielabel van de aangesloten panden en kunnen die onderling benchmarken. Op basis van deze informatie kunnen zij onder meer beslissen voor welke panden zij maatregelen nemen om in aanmerking te komen voor een upgrade naar een A, B, dan wel C-energielabel in samenwerking met onze BREEAM-gecertificeerde vastgoed accountmanager die hierin kan adviseren. De praktijk wijst uit dat duurzaam denken op deze manier ook nog eens laagdrempelig wordt.

Een artikel van Dennis Ostendorf, Sales Manager bij MAIN Energie.

Reacties

Lees onze special over Special Vastgoedbeslissers 2021