Kansrijke PropTech startup ontketent digitale revolutie in de vastgoedmarkt

Startup LOEK!®, één van de leden van Holland Proptech, stelt als eerste in Nederland een online gebouwdossier beschikbaar, waar iedere stakeholder zelfstandig een digitale connectie mee kan maken en informatie in kan opslaan. En dat voor elk gebouw in Nederland. De startup heeft hiervoor funding ontvangen om op te kunnen schalen. Circa 300 vastgoedpartijen hebben zich hiervoor al aangemeld.

Slim samenwerken aan beheer en onderhoud van gebouwen in een beveiligde cloud-omgeving, met maximale bereikbaarheid voor alle betrokken partijen. Geen dubbel werk meer, betere communicatie én centrale dataopslag. Dat zijn de ambitieuze doelstellingen van startup LOEK!®. De startup is daarmee een belangrijke speler voor keteninformatisering in de sector. Reden voor EBPI, specialist in keteninformatisering, om een partnership aan te gaan met LOEK!®.

Centraal en onafhankelijk gebouwdossier
Waar gaat het om? LOEK!® levert een centraal en onafhankelijk gebouwdossier; de keten, van vastgoedbeheerder en -eigenaar tot leveranciers en monteurs, werken slim samen op één beveiligd platform in de cloud aan het onderhoud van gebouwen.

Het online platform is een online community waar ieder bedrijf in Nederland zich gratis aan kan melden, voor ieder gebouw in Nederland. Nu nog voor het dagelijks onderhoud van gebouwen, maar straks ook in het proces van periodiek onderhoud en planmatig onderhoud. Met www.loekonline.nl hebben gebouweigenaren het onderhoud, het beheer en de communicatie met alle partners gecombineerd in één systeem. Eén uniek en centraal dossier dat altijd en voor iedere partner bereikbaar is, waarbij de informatie centraal wordt opgeslagen en hergebruikt. LOEK!® richt zich op ondernemingen die veel ketenpartners hebben en op vastgoedeigenaren die hun gebouwbeheer willen innoveren.

Klaar voor de volgende stap
Een jaar na de start van LOEK!® en 15.000 aangesloten gebouwen later, kwam de behoefte aan een partner. Kees van Iwaarden, founder van LOEK!®: “De potentie van dit platform is enorm, maar om in hoog tempo door te ontwikkelen naar een nog professioneler niveau heb je weer andere kennis nodig. Zo is beschikbaarheid een belangrijke service, maar ook de veiligheid van privacygevoelige informatie, bijvoorbeeld over huurders.”

Future-proof
Begin dit jaar is Van Iwaarden daarom een partnership aangegaan met EBPI, een specialist op gebied van keteninformatisering. EBPI werkt aan disruptieve concepten in andere traditionele markten zoals accountancy, notariaat, banken en bouw & vastgoed. De IT-organisatie, waar Johan Mastenbroek de leiding heeft, zet hierbij haar kennis en kunde rondom digitale netwerken en automatisering in en maakt de branches future-proof. Van Iwaarden: “Met deze samenwerking schalen we de organisatie echt op. Zo ontwikkelen we snel en krijgen we onder andere een goede help- en servicedesk.”

Blockchain in de vastgoedmarkt
Mastenbroek legt uit: “We onderzoeken de mogelijkheden van blockchain voor vastgoedbeheer. Met blockchain kunnen we informatie over het gebouw en mutaties precies bijhouden; door het steeds toevoegen van informatie kunnen we op elk moment zien wat het gebouw waard is. Blockchain gaat een enorme impact hebben op de vastgoedsector. Wij gaan het eerste succesvolle concept daarvoor ontwikkelen en een ware revolutie in de vastgoedmarkt ontketenen.”

Hoe werkt het?
Het gebruik van het platform is nu nog gratis voor gebouweigenaren. De leveranciers die het onderhoud via LOEK!® uitvoeren, betalen een kleine fee. Deze werkwijze is vergelijkbaar met Uber. “In tegenstelling tot andere systemen, die gericht zijn op assetmanagement of het uitwisselen van financiële informatie, benaderen wij gebouwbeheer als een procesautomatiseerder. Het gebouw vormt het middelpunt van de communicatie. Hierdoor komt alle informatie over het gebouw zoals restwaarde, marktwaarde, staat van onderhoud, garanties en bijbehorende partners in één systeem te staan. En met één druk op de knop krijg je als partner inzicht in de voor jou relevante informatie omtrent het pand,“ aldus Van Iwaarden.

Overstappen zonder moeite
LOEK!® heeft een solide basis opgezet om verder op te bouwen. Met EBPI komen daar op korte termijn veel waardevolle disciplines bij, zoals een helpdesk, programmeurs en data-analisten. Dit jaar ligt de focus op het maken van koppelingen met ERP-systemen, zodat overstappen voor klanten en partners geen enkele moeite kost.

Daarnaast wordt LOEK!® een systeem met een eigen API (application programming interface), waardoor andere ontwikkelaars ‘tegen LOEK!® aan’ kunnen ontwikkelen. Er komen functies bij zoals contractbeheer, planning en meerjarenonderhoudsplannen, waarbij je de budgetten kunt vergelijken met de uitgaven. En dat alles in de cloud, met beveiliging die vergelijkbaar is met die van een bank.

Wie werken nu al met LOEK!®?
Sinds de live gang hebben zich meer dan 300 bedrijven zich aangemeld bij LOEK!® Het varieert van vastgoedeigenaren en vastgoedbeheerders tot en met de zzp’er die als onderaannemer werkt voor de grotere bouw- en installatiebedrijven. LOEK!® is namelijk goed voor iedereen. Voor elk bedrijf, wat slim wilt samenwerken, geen dubbelwerk wilt doen en een positie wilt verwerven in de nieuwe digitale vastgoedwereld. Alle informatie en contactgegevens zijn te vinden op www.loekonline.nl

LOEK!® is lid van het snelstgroeiende startup- en innovatorsnetwerk in bouw en vastgoed, www.HollandPropTech.nl.

Reacties

Lees onze special over Special Vastgoedbeslissers 2021