Verkoop vastgoed Rijk brengt ruim een kwart miljard op

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft in 217 verkooptransacties vorig jaar voor €113 miljoen aan overtollig vastgoed van het Rijk verkocht. Daar bovenop bracht het verhuren of verpachten van agrarische grond, het recht om windmolens te plaatsen en bijvoorbeeld de grond onder recreatiewoningen ruim €133 miljoen op.

Uit de verkoop van zand, grind en schelpen kwam €16 miljoen binnen. De veiling van de huurrechten van tankstations langs rijkswegen leverde nog eens hetzelfde op. In totaal brachten alle verkoop- en verhuurtransacties €278 miljoen op. De opbrengst komt ten goede van de staatskas.

Volgens het Rijksvastgoedbedrijf werden ruim 60 gebouwen of complexen verkocht, zoals zes voormalige rechtbanken, drie kazernes, twee penitentiaire inrichtingen, vijftien kantoren, twee havens en 24 woonhuizen.

De grootste verkoop was de veel besproken deal met het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag (foto). Dit overtollig geworden megakantoor van 69.000 m2 ging voor slechts €23 miljoen van de hand. De in het vastgoed nauwelijks bekende koper, Litoro, huisvest er de eerste vijf jaar in ieder geval 350 vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Litoro kon de deal doen met behulp van Meijer Realty Partners (MRP).

Meer verkopen op de rol
Komende jaren verwacht het Rijksvastgoed nog meer overtollig vastgoed te verkopen. Zo staat het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam te koop om daar een nieuwe stadswijk te bouwen. Verder komt het voormalig vliegveld Valkenburg bij Katwijk beschikbaar voor woningbouw (op termijn 5.000 woningen). Ook het Hembrugterrein in Zaanstad en een bouwrijp perceel grond op het eiland Oostenburg in Amsterdam (met plaats voor zo’n 400 woningen) zijn te koop. Het huidige ministerie van Infrastructuur en Milieu in Den Haag staat al te koop, en binnenkort gaan voormalige belastingkantoren in Gorinchem en Oss in de verkoop.

Minister Blok spreekt op 16 februari over de vastgoedactiviteiten van de overheid en de rol van renovatie en transformatie.

- De rol van het Rijk en het belang van transformatie.

- Gaat het Rijk veel panden op de markt brengen?

- Regelgeving vanuit het Rijk op het gebied van transformatie en renovatie 

Meer weten lees verder >>>>

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022