Dura Vermeer maakt werken op de bouwplaats weer leuk

Bouwbedrijf Dura Vermeer past bij de bouw van De Remise in Haarlem dit najaar een nieuwe manier van bouwen toe. De ontwikkelende bouwer neemt de auto-industrie als voorbeeld. Deze nieuwe innovatieve werkwijze ‘Every Day Smile’ zorgt dat de bouwplaats medewerkers optimaal in de gelegenheid worden gesteld hun werkzaamheden op een goede wijze uit te voeren in een beheerst en voorspelbaar bouwproces. Hierdoor wordt werken op de bouwplaats weer leuk.

Uit gesprekken met bouwplaats medewerkers bleek dat zij werken op de bouw niet leuk meer vonden. Gebrek aan continuïteit, sterke wisselingen in capaciteitsbehoefte, grote hoeveelheden onderhanden werk, ontbreken van de juiste voorzieningen, matige samenwerking, et cetera, leiden tot het stapelen van fouten, frustratie bij betrokkenen en hoge faalkosten.

Tijd voor verandering
Hoog tijd voor verandering, vonden medewerkers van Dura Vermeer. De oplossing: Every Day Smile. “Op De Remise gaan we bouwen als in de auto-industrie,” zegt Jaco Plompen, directeur Dura Vermeer Midden West. In een autofabriek beweegt een auto in een vaste tijd langs verschillende stations. Bij elke station voegt een team iets toe aan de auto. Als het voertuig langs alle teams is geweest, is het af. “Wij kunnen huizen niet door de fabriek verplaatsen, dus wij bewegen de fabriek door de woningen.”

Die ‘fabriek’ bestaat uit veertien teams. Elk team werkt in één woning tegelijk aan een vast takenpakket. Elke acht uur bewegen de teams naar de volgende woning. Als een team zijn taak niet kan volbrengen, stopt het proces en wordt het knelpunt opgelost voordat de ‘fabriek’ weer wordt opgestart. Als alle teams in de woning zijn geweest, is deze gereed.

Maximale faciliteiten
De medewerkers worden daarbij maximaal gefaciliteerd. Iedereen krijgt een eigen parkeerplaats en er wordt gezorgd dat alle voorzieningen bij de woning aanwezig zijn. “Wij zetten twee uitvoerders in om te helpen bij knelpunten, zodat de bouwvakker zo snel mogelijk verder kan. Dit bouwproces is beheerst, overzichtelijk en voorspelbaar. De medewerkers kunnen op een goede manier hun werk doen.” De materialen worden dagelijks vanuit de HUB voor of in de woning klaargezet.

Dat door deze aanpak een woning in twintig dagen gebouwd kan worden, is slechts een bijkomstigheid. Plompen: “Het doel is om medewerkers continuïteit, overzicht en plezier in het werk terug te geven. We zijn er namelijk van overtuigd dat blije mensen kwalitatief goed werk leveren. En dat leidt weer tot tevreden klanten en daar doen we het allemaal voor.”

Een bijdrage van Dura Vermeer

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special