BHH: kantooraanbod in A'dam groeit langzamer

Het aanbod van kantoorruimte in de regio Groot Amsterdam is ongeveer 2 procent toegenomen ten opzichte van het voorgaande kwartaal en bedraagt aan het einde van het derde kwartaal ongeveer 1.612.000 m². In het derde kwartaal van 2010 is in de regio Groot Amsterdam ongeveer 46.000 m² kantoorruimte opgenomen. Dit blijkt uit het rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 3e kwartaal van Boer Hartog Hooft (partner in Dynamis) dat vandaag is gepubliceerd.

De uitgesproken verwachting dat het aanbod van kantoorruimte in de regio Groot Amsterdam de 1,6 miljoen vierkante meter zou overstijgen is uitgekomen. Het aanbod kantoorruimte bedraagt aan het einde van het derde kwartaal ongeveer 1.612.000 m². Dat is een stijging van ongeveer 2 procent ten opzichte van het aanbod aan het einde van het tweede kwartaal. Ook het aanbod in aantal objecten is toegenomen; momenteel bestaat het aanbod uit 549 objecten.

Absoluut gezien komt het meeste aanbod voor in deelregio Amsterdam West: hier staat een kwart van al het aanbod in de regio Groot Amsterdam. Op de tweede plek volgt Amsterdam Zuidoost. Gedurende het derde kwartaal van 2010 is er in de regio Groot Amsterdam ongeveer 46.000 m² kantoorruimte opgenomen. Dat is iets meer dan een jaar geleden, toen 44.000 m² werd opgenomen. Historisch bezien is het opnameniveau nog steeds bijzonder laag, zo werd het derde kwartaal van 2008 nog 85.000 m² opgenomen; het derde kwartaal van 2007 bedroeg de opname nog 80.000 m². De meeste transacties vonden afgelopen kwartaal plaats in de deelregio Amsterdam Zuidas en Amsterdam Zuidoost. De meeste vierkante meters werden echter opgenomen in de deelregio's Hoofddorp en Amsterdam West. 

Net als het jaar 2009 lijkt ook het jaar 2010 een mager jaar te worden voor de kantorenmarkt in de regio Groot Amsterdam. Het ziet er naar uit dat het aantal opgenomen vierkante meters in de regio Groot Amsterdam naar verwachting dit jaar nog steeds beperkt zal zijn. Het aanbod is ten opzichte van het begin van het jaar met 6 procent toegenomen. Dat is aanzienlijk, maar een lichtpuntje is dat het aanbod minder hard groeit dan een jaar geleden. Desalniettemin kampt regio Groot Amsterdam met een fors aanbodsoverschot en het ligt in de lijn der verwachting dat het aanbod verder zal toenemen.



Reacties


Laatste nieuws