Whitewood zet stevige voet op Nederlandse bodem

Begin 2016 heeft de Belgische belegger Whitewood voor het eerst voet op Nederlandse bodem gezet. Het bedrijf ambieert een internationale portefeuille en heeft een duidelijke visie en ambitie. Aan het woord is Frederic van der Planken, voormalig medewerker CBRE, de oprichter en nu al weer enige jaren managing director van Whitewood.

Van der Planken: “Wij richten ons primair op de lijn Brussel - Antwerpen - Amsterdam, om deze bij voldoende volume te verlengen tot en met Parijs. Daarna zullen wij ons doelgebied vergroten tot de driehoek Parijs – München – Amsterdam. Bij de opbouw van onze portefeuille hechten we veel belang aan het goed functioneren van de totale bedrijfskolom. Facility Management en Property Management lijken minder spectaculair, en in financiële zin is dat ook zo, maar deze managementlagen zijn cruciaal voor de uiteindelijke waardecreatie. Daarom ook willen wij invloed kunnen uitoefenen op deze activiteiten”.

Randstadfocus
Hij vervolgt: “Onze focus ligt daarbij in Nederland op de Randstad en meer specifiek op de binnensteden van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Daar liggen kansen omdat Whitewood bereid is op eigen risico fors te investeren in de aantrekkelijkheid van een gebouw, zowel praktisch als esthetisch, en op die plaatsen zowel de bereikbaarheid als de voorzieningen goed op orde zijn. Op die manier spelen wij ons automatisch in de kijker als het om nieuwe huurtransacties gaat. Als je als huurder de keus hebt uit een goed ogend, smaakvol en representatief gebouw of een leegstaand vehikel waar de tand des tijds goed voel- en zichtbaar is, is de keus snel gemaakt.”

Appel en een ei
Whitewood neemt haar gebouwen in beheer om de kwaliteit en de continuïteit – juist voor de gebruiker of gebruikers – ook te waarborgen. “Wij willen betrokken zijn en blijven bij onze gebruikers en adequaat kunnen inspelen op hun, mogelijk ook naar de toekomst toe,  veranderende vraag”, zegt Van der Planken. “Uiteindelijk zorgt die vorm van goed huismeesterschap dat onze huurders niet voor een appel en een ei op de eerste rij willen zitten. Het Zweedse Ikea was mij voor, maar na locatie gaat het allemaal nog maar om een ding: aandacht! Aandacht voor de klant, aandacht voor zijn wel en wee.”

Achtergrondinformatie
Whitewood is van oorsprong een Belgisch belegger, opgericht in 2009 en telt momenteel ruim 65 medewerkers. Het investeringsvolume in Nederland bedraagt momenteel circa €300 miljoen, met de ambitie deze te laten groeien tot een half miljard euro. In Nederland is Whitewood ondertussen mede-eigenaar geworden van AllFixed Property Management, waarmee de visie van Whitewood op Nederlandse bodem direct gestalte krijgt.

Begin 2017 opent Whitewood een kantoor in Nederland, in Rivium Quadrant. Deals die dit jaar zijn gedaan met een gemeenschappelijke waarde van circa €300 miljoen zijn onder andere Herculesplein 2 - 102 in Utrecht, Spaarneplein 2 in Den Haag, Karspeldreef 14 in Amsterdam, Orlyplein 1-67/69-97 in Amsterdam en Rivium Quadrant in Capelle aan den IJssel.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021