Dynamis ziet lichte opnamestijging kantoren

In het derde kwartaal van 2010 is op de Nederlandse kantorenmarkt sprake van een onderbreking van de negatieve, cijfermatige spiraal. Het totale opnamecijfer noteert na een periode van forse dalingen een lichte stijging en het aanbod groeit minder snel dan in de eerste twee kwartalen van 2010. Van structureel herstel is echter geen sprake. Dit blijkt uit het derde kwartaalbericht Sprekende Cijfers Kantorenmarkten van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars, dat morgen verschijnt.

In het derde kwartaal van 2010 is binnen de 24 onderzochte Dynamis regio's in totaal ruim 262.000 vierkante meter kantoorruimte opgenomen, een stijging van 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2008 sprake van een opnamestijging. In totaal werden afgelopen kwartaal 179 gebruikerstransacties geregistreerd met een gemiddelde grootte van 1.464 vierkante meter. De mediane transactieprijs komt in het derde kwartaal van 2010 uit op € 130,- per vierkante meter per jaar en is daarmee stabiel gebleven.

Na aanbodstijgingen van respectievelijk 5% en 3% in de eerste twee kwartalen van 2010, is het aanbod in het derde kwartaal met 1% toegenomen. In totaal wordt op 1 oktober 2010 binnen de Dynamis regio's 6.074.000 vierkante meter kantoorruimte aangeboden. Het totale aanbod wordt bepaald door 3.190 objecten met een gemiddelde grootte van 1.904 vierkante meter. Het nieuwbouwpercentage in het totale aanbodcijfer bedraagt 7%, één procentpunt lager dan vorig kwartaal.

Ondanks de lichte opnamestijging kan volgens Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars niet worden gesproken van structureel herstel op de kantorenmarkt. De vraag naar kantoorruimte ligt nog altijd op een laag niveau en de verwachting voor heel 2010 is dat het opnamecijfer uitkomt beneden 1 miljoen vierkante meter, het laagste niveau sinds 1995.

 

Reacties