‘Realisme en positivisme onder vastgoedadviseurs'

Over de verschillen zal ik het niet hebben, die kunnen onze lezers en abonnees ook wel bedenken, maar de overeenkomsten zijn wel het waard om ze even op een rij te zetten: allebei trekken ze honderden vastgoedprofessionals uit alle windstreken en bij beide gaat er een positief signaal van uit: niet klagen over de crisis maar de schouders eronder zetten.

Om dit aan te moedigen zijn we een unieke posteractie gestart die u ongetwijfeld al op onze site heeft gelezen. Wie de uit te printen poster zichtbaar voor het raam hangt, die laat twee dingen zien: een hernieuwd geloof dat ‘aanpakken' een uitweg voor de crisis biedt en daarnaast een kans maken om te worden uitverkoren voor een marketingcampagne van een halve ton in euro's. Gezien de vele reacties op de site en op de redactie van Vastgoedjournaal wordt de actie goed opgepikt. Men juicht het echt toe dat een vastgoedmedium als Vastgoedjournaal in dit ‘positivisme' het voortouw neemt.

Dat positivisme zag ik ook bij het eerder genoemde symposium van JLL waar de sprekers oppeppende boodschappen met flair uitdroegen. Dan kijk ik naar de 76 -jarige Jo Roelof Zeeman -voormalig oprichter van beursfonds NSI - die in zijn gehele loopbaan al meerdere (vastgoed)crises aan zich voorbij heeft laten gaan en nu een privaat vastgoedfonds stug uitbouwt. Ik zie Hans Copier van ING REIM Nederland die de groene baksteen als symbolische prijs voor de meest duurzame belegger in ontvangst neemt en duurzaamheid als dé kritische succesfactor noemt, ik hoor een topman van MPC Duitsland zeggen dat hij in Nederland kansen ziet om voor €300 mln in kantorenvastgoed te investeren en ik heb Dick Gort van ASR Vastgoed de markt zien verrassen door zijn onorthodoxe wijze van presenteren door niet achter het katheder te blijven staan maar heen en weer lopend op het podium (alleen jammer dat de lampen niet meebewogen).

Ten slotte hoor ik Eric de Clercq Zubli van JLL spreken over de nieuwe realiteit met nieuwe normen en waarden in de Nederlandse vastgoedmarkt. Dat laatste verraste me enigszins, in het vastgoedadvies zal men nog stilletjes hopen op de terugkeer van de gouden jaren vanaf 2004, maar in de woorden van De Clercq Zubli hoeft men daar niet meer op te rekenen. Dat is echt helemaal over. Een stevig stukje realiteitszin dat tevens ook een bodem legt in de visie op de vastgoedmarkt: de omstandigheden zijn drastisch veranderd, dat is nu een gegeven en van daaruit werken we verder. Nog los hoe ze dat gaan aanpakken is dat een positief signaal te noemen dat uitgedragen wordt door één van de grootste vastgoedadviseurs van Nederland.

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal.



Reacties


Laatste nieuws