Klaas Hummel transformeert historisch partijkantoor PvdA tot luxe woonbestemming

De bakermat van de Nederlandse sociaal-democratie in de opbouw na de Tweede Wereldoorlog, krijgt een nieuwe bestemming. Waar wijlen Willem Drees en Joop den Uyl kantoor hielden, wordt straks gewoond op hoog niveau.

Voor PvdA-prominenten een unieke kans om op historische grond te wonen. Het 1000 m2 grote Rijksmonument aan de Tesselschadestraat 31 te Amsterdam, dat jarenlang als het partijgebouw van de PvdA fungeerde, krijgt namelijk een nieuwe functie. Lapidus Holding van vastgoedondernemer Klaas Hummel herontwikkelt het voormalig kantoor van de politieke partij tot zeven luxe huurappartementen met oppervlaktes van tussen de 75-190 m2. De woningen zullen naar verwachting eind 2016 worden opgeleverd. Huurprijzen zijn nog niet bekend. 

Rijke geschiedenis
Het monumentale pand, gelegen bij het Vondelpark, heeft een rijke geschiedenis: de PvdA zag na er de Tweede Wereldoorlog het levenslicht en in de jaren die volgden kwamen partijleiders als Willem Drees en Joop den Uyl er regelmatig bijeen.

SDAP
Voordat de PvdA er geschiedenis schreef en uitgroeide als één van de grootste politieke spelers, was de voorloper van de partij, de SDAP, in het monumentale pand in hartje Amsterdam gevestigd. Niet alleen het Rijksmonument op nummer 31 heeft sinds de bouw in 1884 een vergaande historie, ook een paar huizen verderop werd geschiedenis geschreven. Aletta Jacobs, de eerste Nederlandse vrouw die aan een universiteit studeerde en later de eerste vrouwelijke arts in ons land, woonde samen met haar man jarenlang in de Tesselschadestraat en had daar ook haar praktijk. Na de herontwikkeling zal de gemeente Amsterdam het Rijksmonument voorzien van een gevelplaat met informatie over de historie van het pand.

Het te renoveren pand is HIER te vinden.Reacties


Laatste nieuws