Taxeren door de ogen van de gebruiker

Triodos Bank steunt het initiatief van Dynamis Taxaties Nederland om duurzaamheid een prominentere plek in het taxatierapport te geven. Vaak komen taxateurs niet verder dan de vermelding van het energielabel, als dat al aanwezig is. 

Maar duurzaamheid is meer dan energie, het betreft het geheel van duurzame elementen. Naast energie gaat het om milieu, de sociale dimensie en ook een financieel gezonde businesscase. Een project al na een jaar afschrijven is immers weinig duurzaam. Uiteindelijk gaat het bij vastgoed om de gebruiker, of het nu gaat om een kantoormedewerker, een bezoeker of een zorgvrager.

De mens centraal stellen.
Een leeg gebouw is immers niets meer dan een stapel stenen zonder ziel. Waarom dan ook niet bij het taxeren door de ogen van de gebruiker kijken. Is het een gezond gebouw, mechanische ventilatie of toch maar een raampje openzetten. Voelt het gebouw als een huiskamer of een healing environment, is er interactie met de omgeving. Want een lager ziekteverzuim leidt wellicht tot meer productiviteit en meer rendement.

Vertalen in getallen
Triodos Bank is ervan overtuigd dat duurzaamheid een positieve invloed heeft op de waarde. Daarnaast is duurzaamheid in bredere zin gewoon steeds meer de norm. Dat een taxateur zich baseert op bewijsmateriaal, is vanzelfsprekend. Ook is duidelijk dat duurzame elementen moeten worden vertaald in getallen. Taxeren is geen glazen bol. Aan de andere kant moeten we misschien ook eens wat moed tonen en laten zien waar we voor staan.

Omdat bewijsmateriaal vooralsnog beperkt aanwezig is en de vertaalslag naar getallen nog gemaakt moet worden, is het goed om daarover met elkaar in gesprek te gaan. Het lijkt alleen nog een kwestie van tijd dat duurzaamheid een integraal onderdeel van het taxatieverslag wordt – en niet slechts een terloopse paragraaf of een label.

Een bijdrage van Steven Rietberg, senior relatiemanager duurzaam vastgoed bij Triodos Bank Nederland.



Reacties


Laatste nieuws