'Retailers en beleggers kruipen naar elkaar toe'

Een trend is het ooit geweest: het aantrekken van mensen van buiten de vastgoedsector op hoge posities bij al dan niet genoteerde vastgoedfondsen. We zagen de binnenkomst van meer financieel geschoolde professionals die de boardrooms van vastgoedbedrijven gingen bevolken, gelijk met het tempo waarin vastgoedbeleggingen meer en meer als een financieel asset worden gezien. Nu zie ik een andere beweging: vastgoedbedrijven trekken meer mensen aan met een retailachtergrond aan om de vastgoedbeleggingen aan te sturen.Wat betekent dit voor de sector?

Zeer recentelijk zagen we de benoeming van Edwin Turksma als hoofd van Unibail-Rodamco Nederland. Turksma was hiervoor managing director van Tuincentrum Overvecht, onderdeel van Blokker. Hoewel Unibail de afgelopen tijd veel Nederlandse winkelcentra heeft verkocht - onder andere aan Wereldhave, Altera en Syntrus Achmea - blijft er evengoed een enorme portefeuille 'over' van ruim €2 mrd in Nederland gelegen vastgoed waar nu een retailer aan het hoofd staat. 

De benoeming van een retailer als landenhoofd van Unibail past in het huidig tijdsgewricht om huurders tevreden te houden om te voorkomen dat zij naar elders vertrekken. Een retailer begrijpt als geen ander de competitieve omgeving waar winkelketens vandaag de dag aan bloot staan en heeft oog voor de problemen waar zij mee worstelen. Overigens heeft Unibail al langer goede ervaring met mensen van buiten de sector op hoge posities. Zo kwam Maarten Hulshoff, voormalig ceo van fusiepartner Rodamco Europe, ook van 'buiten': hij nam uitgebreide bankervaring mee en wist de financiële markten te verrassen door eigen obligatieleningen uit te schrijven.

Aan de andere kant zie ik bij retailers juist weer een stijgende vraag naar specialisten met langjarige 'vastgoedervaring'. Dat blijkt uit het aantal nieuwe vacatures op de site van de veel geraadpleegde Vastgoedvacaturebank.nl. Zo zocht AS Watson - exploitant van onder meer Kruidvat en Trekpleister- een 'expansiemanager met ervaring in de vastgoedsector' en is ook modeketen G-Star op zoek naar specialisten met vastgoedervaring.

Het is nog te vroeg om conclusies te trekken op basis van enkele waarnemingen maar zichtbaar is wel dat beleggers en retailers als het ware naar elkaar toe lijken te kruipen wat een goede zaak is. Beide partijen spreken elkaars taal steeds beter en dat zorgt op zijn beurt voor een optimale onderhandelingspositie voor beiden. 

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal



Reacties


Laatste nieuws