VJ Commentaar: Het volledige vonnis in de rechtszaak tussen RealNext en PropertyNL

De rechter heeft zich deze week duidelijk uitgesproken in het kort geding tussen uitgeverij PropertyNL en RealNext over databankrechten. Mij verbaast het hoe PropertyNL het vonnis heeft geïnterpreteerd.

Uit de complete tekst van het vonnis - dat wij hier volledig bijvoegen - blijkt dat uitgeverij PropertyNL op alle onderdelen heeft verloren. Ze zijn zelfs veroordeeld tot de proceskosten van circa €4700. Toch wist PropertyNL de uitspraak zo te brengen alsof de zaak in haar voordeel was beslecht. Dat bleek uit hun artikel hierover met de kop ‘Rechter: RealNext krijgt geen database voor eigen portal’.

Geen inbreuk
Echter, wie het vonnis goed bestudeert concludeert juist het omgekeerde. Op geen enkele manier heeft RealNext de met PropertyNL gemaakte exclusiviteitsafspraken geschonden. Ook is er geen inbreuk gemaakt op de databankrechten van PropertyNL. Laatstgenoemde moet van de rechter onmiddellijk een hele kopie van de eigen databank met alle actuele aanbodgegevens aan RealNext verstrekken. Op die manier is er een ‘level playing field’ zodat RealNext op tijd zelf met een eigen aanboddatabank kan starten.

Kopie
Met andere woorden: RealNext mag juist wel een eigen databank opbouwen en PropertyNL moet hen daarbij zelfs helpen door een kopie van hun eigen aanboddata te geven. Wel moet gewacht worden tot 1 juli aanstaande wanneer de wederzijdse verplichtingen ophouden.

Voor wie geïnteresseerd is in de overwegingen van de rechter en hoe hij tot zijn vonnis is gekomen, verwijs ik naar de volledige uitspraak die ik hierbij voeg. Dit geeft ook een mooi inkijkje in de wonderlijke en soms zeer gecompliceerde wereld van online databanken. Klik HIER voor het volledige vonnis.  

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal 

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special